Egy lány figyeli a mérleget

5 hasznos tipp egy sikeres diétához

Életmódváltásba belekezdeni sosem egyszerű, betartani pedig még nehezebb. Nagyon sokan feladják, mások pedig éheztetik magukat a drasztikus változások miatt. Alábbi cikkünkben öt tanácsot gyűjtöttünk össze, amelyeket megfogadva kiküszöbölhetők lehetnek ezek a hibák.


1. Felejtsd el a gyors sikert és inkább koncentrálj a hosszútávú győzelemre

A drasztikus változásokat nem lehet hosszú éveken, de még hónapokon keresztül sem tartani. Ehelyett célszerű apró változásokat bevezetni a mindennapokban, melyek huzamos ideig megmaradhatnak az életmódban. Kezdetnek elég négy-öt óránként étkezni, megtenni a 10 ezer lépést naponta és több zöldséget szedni a tányérokra. Természetesen az apró változtatások az alvás és a munka területén is bevezethetők.

2. Ne halogass

Minden emberrel előfordult már, hogy edzés helyett a sorozatnézést választotta, vagy megevett egy tortaszeletet diétázás közben, azonban nem szabad hagyni, hogy ezek döntsenek a továbbiakról. Ahelyett, hogy egy kihagyott kondizás után jövőhétre lenne csúsztatva az egészséges életmód kezdete, inkább bele kell törődni, hogy valószínűleg nem az az egy elszalasztott esély határozza meg a sikert, hanem az azt követő pillanatok.

3. Hagyd el a mindent vagy semmit mentalitást

Egy l\u00e1ny nem eszik \u00e9dess\u00e9gegt

Fotó: Shutterstock

A végletek hajkurászása az egyik legnagyobb hiba, amelyet egy fogyókúra során elkövethet az ember. Nem szabad figyelni, ha egy kicsit túlment a kalóriaszám, sem azt, hogy egy sorozattal kevesebb lett az edzés. Általában ezek a hozzáállások vezetnek feladáshoz, mivel egy sikertelennek beállított feladat gyorsan elveheti a lendületet.

4. Egy étel sem kategorizálható szimplán jónak vagy rossznak

Bár bizonyos falatok valóban jobbat tesznek az egészségnek, mint mások, mégsem szabad egyiktől sem teljesen megválni. A nassolnivalók és a szénhidrátok megvonása egy idő után túlevéshez vezet, amely több kárt okoz, mint egy hétköznapi étrend. Érdemesebb ragaszkodni egy 80-20 százalékban elhatárolt étrendhez, ahol az esetek túlnyomó részében az egészséges étkezés kerül előtérbe, a kisebben pedig a csokoládé és a pihenés.

5. A mérleg csak egy módja a teljesítmény mérésének

A mérlegen megjelenő szám nem a zsírt méri, hanem a testben lévő vizet, vért, izmot és csontokat is. Ezek összessége eredményezi a teljes testtömeget, viszont az izmokból is lehet hasonló tömeget összeszedni, mint a felesleges zsírból. Éppen ezért nem szabad megszállottan figyelni a mérleget, hanem követni kell az étrendet és a kialakított testmozgási rutint. Elég hetente, vagy akár havonta méretkezni.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Eating Well