Vidám nő fehérneműben, mérőszalaggal a kezében, sárga háttér előtt

Két agyi hálózat nagy hatással van a fogyás sikerességére

Úgy tűnik, hogy akiknek az agya jobban ellenáll a kísértésnek, és nem keresi automatikusan az ételt, azok jobban fogynak.


Az idegtudósok kimutatták, hogy két agyi hálózat nagy hatással van a sikeres fogyásra. Az egyik, FN1-nek nevezett agyi régióhálózat aktivitása az érzékszervi és motoros képességekhez kapcsolódik. Ezek az agyterületek irányítják az emberek tudattalan motivációját az ételek keresésére. Más szóval, egyes emberek automatikusan keresik az ételt, anélkül, hogy ennek tudatában lennének, írja a Psyblog.

A második, FN2-nek nevezett hálózat a figyelmet és a végrehajtó funkciókat befolyásolja. Ezek az agyi régiók részt vesznek abban, hogy az emberek hogyan állnak ellen az evés kísértésének. Azok az emberek, akik nehezebben tudnak ellenállni a kísértéseknek, természetesen nehezebben fogynak.

Ezzel szemben azok, akiknek az agya jobban ellenáll a kísértéseknek, és nem keresik automatikusan az ételt, jobban fogynak – állapították meg a kutatók.

Jonathan Burdette professzor, az Obesity című folyóiratban megjelent tanulmány első szerzője elmondta, ezek az eredmények azt mutatják, hogy a fogyásban kevésbé sikeres emberek agyhálózati tulajdonságai eltérnek a sikeresebbekétől.


„Egyes embereknél erősebb a tudattalan érzékszervi-motoros elfogultság az ételek hajszolására, míg másoknál úgy tűnik, hogy kevésbé. Az ételbőség társadalmában, ahol mindenhol ételjelzések vannak, ez az információ segíthet megmagyarázni, hogy egyeseknek miért olyan nehéz a túlsúly levétele és megtartása”

– fogalmazott.

A kutatásban 71 ember vett részt, akiket egy fogyókúrás kísérletbe vontak be.

Az agyukat a kezdet kezdetén letapogatták, hogy kiderítsék, milyen típusú tevékenységek jelzik előre a sikert. Két funkcionális hálózatot, az FN1-et és az FN2-t találták kritikusnak az emberek előrehaladása szempontjából.

„Eredményeink további betekintést nyújtanak az agy összetett funkcionális áramköreibe, így most már mechanikusan értjük, miért nem fogynak az emberek. Elméletileg, ha többet tudunk a késztetésekről és a kontrollról, akkor képesek leszünk a terápiákat egyénre szabni, szemben azzal, hogy mindenkit egyformán kezeljünk”

– mondta el Burdette.

A súlycsökkentő terápia következményei

Az eredmények azt sugallják, hogy a fogyáshoz az embereknek meg kell érteniük a tudattalan késztetések fontosságát. Sajnos az emberek következetesen alábecsülik a tudattalan folyamatok, például a szokások hatását a viselkedésükre.

A mindfulness, azaz az éber figyelem az egyik módja annak, hogy tudatosabbá váljunk a tudattalanul kiváltott viselkedésekkel kapcsolatban.

Bizonyára a mindfulness következetesen csökkenti az étel, a cigaretta és az alkohol iránti sóvárgást, és segít az elmének tudomásul venni a sóvárgást, és lehetővé teszi, hogy az kiáramoljon a tudatból. A mindfulnesst gyakorló emberek idővel könnyebben ellenállnak a vágyaiknak való cselekvésnek.

Emellett az önmérlegelés arra ösztönzi az embereket, hogy tudatában legyenek a súlyuknak, és arra készteti őket, hogy elgondolkodjanak azon, hogy mit esznek. A tudatosság nagyobb valószínűséggel motiválja a változást.

Nyitókép: Shutterstock