spirulina smoothie gyumolccsel

​10 ok, hogy miért építsük be a spirulinát az étrendünkbe​

Mi ez a zöld por, ami rengeteg vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, és olyan sok előnyös hatása van, hogy még felsorolni is nehéz? A spirulina algát bevehetjük tablettafomában, vagy smoothie-t is készíthetünk belőle. Összeszedtük a tíz legfontosabb tulajdonságát.

A kékeszöld színű spirulina alga gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Többek között tartalmaz kalciumot, niacint, káliumot, magnéziumot, B-vitaminokat és vasat.

Mielőtt azonban rátérnénk a jótékony hatásaira, fontos kiemelni, hogy szakértők elmondása szerint bizonyos embereknek kerülnie kell a fogyasztását. Nem ajánlják olyanoknak, akiknek le van gyengülve az immunrendszerük, de azoknak sem, akik allergiásak a tenger gyümölcseire vagy egyéb vízi zöldségekre (például hínárra). Mindemellett terhesség időszakában sem javasolt az alkalmazása.

Ezekre a jótékony hatásokra számíthatunk:

  • Az élelmiszerek közül ennek a legmagasabb a fehérjekoncentrációja. Segít az izmok felépítésében, erősíti a csontozatot, frissíti az agyi működést és egyensúlyban tartja a vércukorszintet is.
  • Összesen nyolc esszenciális aminosavat és tizennyolc aminosavat tartalmaz.
  • Antioxidánsokban gazdag.
  • Akadályozza a rák kialakulását. Rengeteg klorofillt tartalmaz, ezeknek köszönheti pozitív hatásait. Kutatók kimutaták, hogy még a rákos sejtek kialakulását is akadályozza.
  • Méregteleníti a májat.
zold smoothie 2 poharban

Fotó:Alex Lvrs/Unsplash

  • Csökkentheti a koleszterinszintet, ezzel pedig megelőzheti a szívbetegségeket és minimalizálja a stroke kockázatát.
  • Enyhíti az allergiás tüneteket. Megállítja a hisztamin felszabadulását a szervezetben, így csökkenti az olyan általános allergiás folyamatokat, mint az orrfolyás, könnyező szem, vagy a csalánkiütés.
  • Segít az ideális testsúly megtartásában. 20 kalóriát tartalmaz adagonként, egyik aminosavát pedig összefüggésbe hozták az étvágycsökkentőkkel.
  • Segíthet jobban kinézni. Olyan zsírsavat tartalmaz, amely az egészséges idegrendszerhez szükséges, valamint a bőr és a haj egészségét is javítja.
  • Támogatja az immunrendszert.

Ami a szedését illeti: a Byrdie cikke szerin a legtöbb márka napi három- három és fél gramm fogyasztását javasolja. Hozzá lehet adni vízhez, turmixokhoz, levesekhez, gyümölcsléhez vagy akár salátához is, viszont érdemes figyelni arra, hogy nagyon erős hal íze van, így megváltoztathatja az ételeink eredeti ízvilágát.


Nyitókép: Shutterstock