Női páciensen szem alatti töltést végző orvosi kéz

Ezt kell tudni a szem alatti töltésről, mielőtt belevágnál

A szem alatti sötét karikák csökkentésének hatékony módja lehet a töltés, de nem mindenki számára ajánlott.


Akár a stressz, a képernyő előtt töltött idő, az alváshiány vagy a genetika eredménye, a szem alatti sötét karikák sokak számára okoznak problémát, főleg a kor előrehaladtával. Ennek oka, hogy a szem alatti terület, az úgynevezett könnycsatorna idővel veszít a térfogatából, egyre jobban beesik.

Ez az öregedési folyamat természetes része, amely nem igényel kozmetikai beavatkozást. A jó korrektorok és szemkrémek valóban sokat tudnak segíteni. Ha azonban ennél komolyabb, kozmetikai beavatkozást fontolgatunk, például a szem alatti töltést, a legfontosabb, hogy először tájékozódjunk.

A beavatkozással kapcsolatos Google keresések 110%-kal nőttek az elmúlt évben, míg a TikTok-on a 18 millió megtekintésnél járnak a töltéssel kapcsolatos tartalmak gyűjtött össze, és ez egyre csak növekszik.

Mint minden kozmetikai kezelés, a szem alatti töltés sem kockázatmentes, ezért kulcsfontosságú, hogy magasan képzett, elismert szakembert végezze azt.

Mit kell tudni a beavatkozásról?

A szem alatti töltés népszerű kozmetikai megoldás a fáradtnak tűnő szemek kezelésére. A nem sebészi eljárás során egy gélszerű anyagot fecskendeznek óvatosan a szem körüli meghatározott területekre, amely az öregedési folyamat által okozott térfogatveszteség pótlására szolgál.

A szem alatti töltőanyag nem sokban különbözik a többi hialuronsavas töltőanyagtól, olyan, mint egy felhígított változat. A hagyományos töltőanyagok a szem alatti nagyon vékony bőr alatt észrevehetőek lesznek, és valószínűleg vonzzák a vizet, ami puffadást vagy duzzanatot eredményez, így a szem alatti töltőanyagok sokkal lágyabbak és folyékonyabb állagúak.

Az említett hialuronsavas dermális töltőanyagok segíthetnek volument adni azoknak a területeknek, ahol a térfogat elveszett. A kezelés az öregedés jeleit is képes kezelni, a finom vonalak és ráncok feltöltésével.

A szem alatti töltés nem segít azonban a duzzanat vagy a nagyobb szem alatti táskákkal küzdő kliensek esetében, sőt, inkább ront a problémán.

Fontos hozzátenni, hogy bár az eljárás javíthatja a szem alatti sötétséget, nem mindig igaz ez. Ha a sötétség a túlzott pigmentáció eredménye, akkor nincs ilyen hatása a kezelésnek, ha azonban a sötétséget az öregedés vagy a genetika miatti bőrlazaság okozza, a szem alatti töltőanyag térfogatot ad, és anélkül világosítja a területet, hogy puffadást okozna.

Kinek ajánlott az eljárás?

A szem alatti töltés azoknál működik a legjobban, akiknél a térfogatvesztés vagy az arcközép megereszkedése okozta sötét karikák jellemzők.

Emellett azok számára ajánlott:

  • akiknek valódi üregesedésük van a szem alatt, amelyet könnyvályúnak neveznek
  • akinek jó a bőr rugalmassága és minősége, különösen a szemek alatt
  • aki nem hajlamos a szem alatti puffadásra és duzzanatra
  • akinek nincs túlzott bőrmegereszkedése vagy puffadt szemtáskái
  • akinek nincs nagyfokú térfogatvesztése az arcközép területén.

Szem alatti töltés vs. botox

A botox egy idegméreg, amely segít megbénítani a szemkörnyéki izmokat, különösen a szarkalábakat, a homlokráncokat és a vízszintes homlokvonalakat. Ez segít enyhíteni a finom vonalak megjelenését, amelyek az idő múlásával és az ismételt mozgással természetes módon keletkeznek. A botox azok számára ajánlott, akik kifejezetten a finom vonalakat szeretnék enyhíteni.

A szem alatti töltés ezzel szemben a könnycsatorna területét célozza meg, pótolja az elveszett térfogatot, hogy a terület fényesebbnek és kevésbé fáradtnak tűnjön.

Mindkét kezelés ideiglenes és együtt is elvégezhető, mivel különböző módon hatnak és kiegészítik egymást. A hialuronsavas töltőanyagok hatása 6-18 hónap között van általában, de tovább is, akár két évig is tarthat. Ez azért van, mert a szem alatti töltőanyagokat jellemzően mélyebbre fecskendezik a bőr alá, mint az arc más részein alkalmazott töltőanyagokat, például az arcfeltöltőanyagot vagy az ajakfeltöltőanyagot. Emellett a szem alatti területet általában kevésbé mozgatjuk, ez pedig hozzájárulhat a hosszabb ideig tartó eredményekhez.

Lehetséges kockázatok

Bár egyszerű eljárásról van szó, de potenciális kockázatokkal jár. A véraláfutások, duzzanatok és alkalmi fertőzések kockázatán túl a fő kockázatok közé tartozik a töltőanyag túlzott elhelyezése, amely természetellenes megjelenést okoz; a töltőanyag felületes befecskendezése, ami láthatóvá és csúnyává teszi azt; olyan töltőanyag elhelyezése, amely vonzza a vizet, ami a duzzanat látszatát kelti.

A véraláfutások és duzzanatok azonban egy héten belül elmúlnak. Ha azonban túl sok töltőanyagot fecskendeztek be, vagy a töltőanyagot túl közel fecskendezték a bőrfelszínhez (ami a fény szóródása miatt kékes árnyalatúvá teheti a területet), hialuronidázzal, a hialuronsavat lebontó enzimmel ajánlott feloldani a töltőanyagot.

Azokban a rendkívül ritka esetekben, amikor a készítményt vénába fecskendezik, különösen, ha kanül helyett tűt használnak, látásvesztéshez vezethet. Éppen ezért olyan fontos, hogy olyan képzett és nagy tapasztalattal rendelkező szakemberhez forduljunk, aki nemcsak az anatómiát, hanem a lehetséges problémák jeleit és tüneteit is ismeri, és tudja, hogyan kezelje azokat hatékonyan.

Mint minden más injekciós kezelésnél, mint például a botox vagy a Profhilo, a kezelés is jár némi kellemetlenséggel, de a szem alatti töltés viszonylag gyors. A kezelés előtt zsibbasztó krémet visznek fel a területre, majd kanült helyeznek be, amely mélyebbre helyezi a töltőanyagot – ez okozhat némi kellemetlenséget.

Fontos, hogy a kezelés előtt legalább egy héttel kerüljük az aszpirint és az ibuprofent, mivel ezek növelhetik a véraláfutások kockázatát. Emellett 24 órával előtte ne fogyasszunk alkoholt és halolajokat, mivel ezek is növelhetik a véraláfutások kockázatát. Várandósság alatt sem a botoxos kezelés, sem a töltés nem ajánlott.

Bár az eredmények azonnal észrevehető, a végleges kinézet csak 10 nap után látható. A legtöbb esetben nincs állásidő, és nagyon kevés duzzanat vagy véraláfutás jelentkezik. Utóbbi esetében ha azt vesszük észre, hogy az terjed, vagy erős fájdalmat érzünk a szemünk alatt, azonnal keressük fel az orvost.

Utókezelés

A kezelés napján ne sportoljunk, valamint utána egy hétig nem ajánlott a gőzfürdő, a szaunázás, arcpakolás vagy masszázs. Ha duzzanat jelentkezik, szedjünk antihisztamint. Ne nyúlkáljunk ahhoz a területhez, ahová az orvos befecskendezte a töltőanyagot, és a kezelés után ne sminkeljünk a fertőzés kockázatának minimalizálása érdekében.

A beavatkozást követő első két éjszakán ne aludjunk az oldalunkon, hogy ne nyomja meg az arcunkat a párna.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock