Ünnepi asztal fölött koccintás

Szilveszteri menüsor receptekkel

Íme három nem mindennapi recept, amik tökéletesek lehetnek a szilveszteri vendégváráshoz.


Előétel: Gougères füstölt lazaccal, kaviárral és prosciuttóval

Shutterstock

Recept

Hozzávalók:

  • Fél bögre víz
  • 3 evőkanál sózott vaj, kockákra vágva
  • Negyed teáskanál só
  • Negyed teáskanál fekete bors
  • Fél csésze liszt
  • 2 nagy tojás
  • 85 g Gruyère reszelt sajt
  • 1 teáskanál finomra vágott friss kakukkfű
  • Fél csésze crème fraîche
  • 30 g füstölt lazac, szeletelve
  • 1 evőkanál kaviár
  • Fél teáskanál finomra reszelt citromhéj
  • 30 g szeletelt prosciutto

Elkészítés:

Első lépésként melegítsük elő a sütőt 200°C-ra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

Egy közepes lábasban közepes hőmérsékleten melegítsük fel a vizet, a vajat, a sót és a borsot, amíg a vaj megolvad, kb. 1 percig. Egyszerre adjuk hozzá a lisztet, és fakanállal erőteljesen keverjük, amíg a keverék kissé megszilárdul és el nem válik a serpenyő oldalától, kb. 2 percig. Vegyük le a serpenyőt a tűzről. Ezután óvatosan öntsük a keveréket a keverőgép táljába; alacsony sebességen verjük, amíg kihűl, kb. 2 percig. Alacsony fordulatszámon járó keverőgép mellett adjuk hozzá a tojásokat, egyszerre 1-et, és addig verjük, amíg teljesen be nem keveredik, 1-2 percig. Addig keverjük, amíg a tészta el nem simul. Adjunk fél csésze Gruyère-t és 1 teáskanál kakukkfüvet a tésztába.

Tegyük a tésztát egy szélesebb végű habzsákba, majd nyomjunk 1 hüvelykes halmokat a sütőpapírra ügyelve arra, hogy egyenletesen osszuk el a tésztákat egymástól.

Mindegyik halom tetejét szórjuk meg a maradék csésze Gruyèreval. Süssük előmelegített sütőben aranybarnára, kb. 20 percig. Vegyük ki a sütőlapot a sütőből, és egy kis késsel szúrjuk át minden gougère oldalát. Tegyük vissza a sütőbe, és 200 fokon süssük még további 5 percig. Vegyük ki a sütőből. Hagyjuk hűlni a tepsiben 10 percig.

Egyenletesen kanalazzuk a crème fraîche-t a gougères-re (kb. 1 teáskanálnyit fejenként). A gougères felét egyenletesen megtöltjük füstölt lazaccal, kaviárral és citromhéjjal; a gougères másik felét egyenletesen megrakjuk prosciuttóval és a maradék teáskanál kakukkfűvel.

Főétel: Steak és garnélarák Hot Pot

Shutterstock

Recept

Hozzávalók (a mártogatóshoz):

  • 3 nagy tojás
  • 1/3 csésze felszeletelt újhagyma
  • 6 evőkanál hoisin szósz
  • 6 evőkanál fűszerezett rizsborecet
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 3 evőkanál satay szósz
  • 3 evőkanál sriracha
  • 1 evőkanál reszelt, hámozott friss gyömbér
  • 1 evőkanál finomra vágott fokhagyma
  • 1 evőkanál szezámmagolaj

Hozzávalók (a Hot Pothoz):

  • 7 fej bébi bok choy apró darabokra vágva
  • 2 csokor friss enoki gomba
  • 1 daikon, meghámozva és felszeletelve
  • 1 csomag kemény tofu, lecsepegtetve, hosszában félbevágva és szeletekre vágva
  • 1 csomag közepes méretű garnélarák
  • 1 csomag tengeri fésűkagyló, keresztben felszeletelve
  • Rib eye steak, keményre fagyasztva, és éles szakácskéssel keresztben vékonyan felszeletelve
  • Főzés nélküli, hűtött udon tészta

Elkészítés:

A mártogatós szósz

Egy közepes tálban keverjük fel a tojásokat. Keverjük bele a mogyoróhagymát, a hoisin szószt, a rizsborecetet, a szójaszószt, a satay szószt, a srirachát, a gyömbért, a fokhagymát és a szezámolajat, amíg jól össze nem állnak. Tegyük félre.

A forró edény

Tegyük a húslevest egy sekély lábasba. Helyezzük a főzőedényt egy forró tányérra az asztal közepére. A húslevest a fazékban gyengén forraljuk fel és a főzés során tartsuk meg a forrást. Helyezzük a zöldségeket, a tofut, a tenger gyümölcseit és a steaket a tálalótálcákra a vacsoraasztalon.

Pálcikák segítségével mártogassuk és főzzük az ételeket. A bok choy-t és a gombát 1-2 percig szükséges főzni; a daikon darabokat 3-4 percig; a tofut, amíg éppen csak átmelegszik, kb. 30 másodpercig; a garnélarákot és a fésűkagylót, amíg éppen csak átsül 2-3 percig; a steaket a kívánt átsülési fokig.

A tésztát pedig a csomagolás utasításai szerint főzzük meg és tálaljuk az ételek mellé.

Desszert: Limoncello-Ricotta sajttorta

Shutterstock


Recept

Hozzávalók:

  • 250 g fűszeres vajas keksz darabokra törve
  • Csipetnyi só
  • 6 evőkanál sótlan vaj
  • 400 g lágy krémsajt
  • Háromnegyed csésze kristálycukor
  • 1 csésze ricotta sajt
  • Fél csésze limoncello
  • 2 evőkanál friss citromlé
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 5 nagy tojás
  • Citromhéjcsíkok
  • Apró bazsalikomlevelek

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 170°C-ra. Helyezzünk a tortaforma aljába egy kör alakú sütőpapírt és rögzítsük a tortaforma szélét. A sütőpapír alját és a tortaforma széleit kenjük ki zsiradékkal, majd tekerjük be a forma alját és külsejét alufóliával.

A kekszet és a sót konyhai robotgépben addig dolgozzuk össze, amíg morzsává nem őröljük, körülbelül 30 másodpercig. Öntsük bele az olvasztott vajat és gyúrjuk össze masszává. Egy nagy kanál segítségével nyomkodjuk a morzsás keveréket az előkészített forma aljába.

Süssük a tésztát az előmelegített sütőben 10 percig, majd vegyük ki és hagyjuk teljesen kihűlni.

Amíg a torta alapunk hűl, a krémsajtot és a cukrot közepes fokozaton verjük fel egy lapátos keverőgép táljában, amíg könnyű és habos nem lesz. Adjuk hozzá a ricottát, és alacsony fordulatszámon verjük, amíg összeáll a keverék. Alacsony fordulatszámon járó mixerrel fokozatosan adjuk hozzá a limoncellót, a citromlevet és a vaníliát, és addig verjük, amíg össze nem keveredik. Ezután adjuk hozzá a tojásokat is egyesével. Ezután tegyük félre szobahőmérsékleten a felhasználásig.

Helyezzük a tortaformát egy nagy sütőedénybe, majd öntsük a tésztát a formába. Helyezzük a sütőformát a sütőbe, és óvatosan öntsünk rá forró vizet, amíg a víz szintje eléri a sütőforma oldalának felét.Süssük 170°C-on, amíg a közepe majdnem megdermed 50-55 percig. Ezután kapcsoljuk ki a sütőt. Hagyja a sajttortát a sütőben, amíg a sütőformában lévő víz éppen csak langyosra nem hűl, kb. 30 percig. Távolítsuk el a fóliát a formáról, és tegyük át a formát a hűtőszekrénybe; hűtsük, amíg megdermed és megszilárdul, legalább 3 órán át, de akár 12 órán át is.

A hűtés után távolítsuk el a tortaforma gyűrűjét a sajttortáról. A tortánkat díszíthetjük citromhéjcsíkokkal és bazsalikomlevéllel is. Hűtőszekrényben legfeljebb 4 napig, vagy fagyasztóban legfeljebb 1 hónapig tároljuk.


Receptek: Food & Wine

Nyitókép: Shutterstock