Két kéz között 3D szív forma kardiogrammal

Egy egyszerű teszttel ellenőrizheted a szíved egészségét

Egy kardiológus megmutatta azt az egy dolgot, amivel tesztelhető a szívünk egészsége, valamint egyszerű gyakorlatokat, hogy javítsuk azt.

Egy kardiológus szerint a szív jobb egészségéért úgy tehetünk a legtöbbet, ha naponta néhány percet hozzáadunk ahhoz a mozgásformához, amit élvezünk. Ez segíthet abban, hogy fittebbek legyünk és tovább éljünk. Onnan tudhatjuk, hogy az edzéseink hatékonyak, ha azt tapasztaljuk, hogy könnyebben mennek vagy idővel többet tudunk csinálni a gyakorlatokból.

A rendszeres testmozgás az egyik legjobb módja a szív egészségének megőrzésének és az öregedés megelőzésének, és egy kardiológus szerint nem kell hetente több órát tölteni a sportolással, hogy annak egészségügyi előnyét élvezhessük.

A legmodernebb viselhető eszközöknek és a virágzó fitnesztechnológiai ipar fejlődésének köszönhetően minden eddiginél könnyebb valós időben nyomon követni szívünk egészségét. Az olyan fitneszstatisztikák, mint a VO2 max, segíthetnek abban, hogy a legtöbbet hozzuk ki az edzésekből.

De még a rendelkezésre álló adatok ellenére sem kell túlbonyolítani az edzéseket, mondja Dr. Edo Paz, a New York-i White Plains Hospital kardiológusa és a Hello Heart digitális egészségügyi vállalat orvosi ügyekért felelős vezető alelnöke.

Bár motiváló lehet, hogy az egészségi állapotunk fejlődését olyan mérőszámokkal mérjük, mint a nyugalmi pulzusszám, az igazi teszt egy korszerűtlen megoldásban rejlik, mutat rá Paz.

„Az emberek túlnyomó többségének nincs szüksége ezekre a dolgokra. Csak ki kell menniük és elkezdeniük valamilyen tevékenységet végezni”

– mondta a Business Insidernek.

A legegyszerűbb módja a fittségi szint mérésének, hogy megnézzük, meg tudunk-e mászni több lépcsőfokot anélkül, hogy kifulladnánk.

Lehet, hogy korábban már három háztömbnyi séta után is kifulladtunk, de most már ötöt vagy még többet is megteszünk anélkül, hogy megizzadnánk. Ez jó jel arra, hogy egyre fittebbek vagyunk, ami egészségesebb, hatékonyabb szívet és jobb esélyeket jelent a hosszabb életre, magyarázza Paz.

Ha már tisztában vagyunk a jelenlegi fittségi szintünkkel és szívünk egészségével, akkor kis, elérhető célokat tűzzünk ki magunk elé, majd újra kipróbálhatjuk a tesztet, amiből pontosan láthatjuk, hogy az mennyit javult.

Már napi néhány perc plusz testmozgás is sokat számít. Paz szerint az egyik legnagyobb fitnesz hiba, amit az egészségünkkel szemben elkövethetünk, ha túl gyorsan túl sokat vállalunk. Szerinte a fokozatosságban rejlik a kulcs, kicsiben érdemes kezdeni és lépésenként haladni.

„Nem kell holnap lefutni egy maratont.”

Kezdjük azzal, hogy kitaláljuk, mennyi mozgást végzünk jellemzően egy héten.

A legújabb irányelvek heti 150 perc mérsékelt intenzitású testmozgást javasolnak, ahol éppen elég keményen dolgozunk ahhoz, hogy ne tudjunk beszélgetni, 75 perc erőteljes aktivitást, olyan tempóban, hogy kifulladunk, vagy a kettő kombinációját.

Paz szerint, ha még nem tartunk ott, akkor egy kicsit több testmozgással nagy változást érhetünk el, és a napi 10 perc plusz edzés jó kiindulási cél lehet.

„Szerintem fontos, hogy apróbb, elérhető dolgokra bontsuk le, hogy sikerélményt szerezhessünk, és erre építkezhessünk. Már 10 perc is jelentőségteljes és sokat számít. Attól, hogy nem vagy heti két és fél óránál, még nem jelenti azt, hogy nem éri meg.”

Hozzáteszi, hogy nem feltétlenül csak a futással vagy az edzéssel lehet fokozni a szív egészségét, rengeteg elérhetőbb tevékenység is segíthet abban, hogy elérjük a kitűzött edzési célokat.

„Már az is kulcsfontosságú, hogy egy kicsit több fizikai aktivitást iktassunk be a napunkba, legyen szó akár egy rövid sétáról, sportolásról vagy lépcsőzésről”

– mutat rá.

Ha találunk egy olyan tevékenységet, amit élvezünk, és amit reálisan tudunk végezni, az segíthet abban, hogy következetesebben végezzük a testedzést.

Ne feledkezzünk meg az erőnléti edzésekről sem. A súlyok emelése vagy az olyan testsúlyos gyakorlatok, mint a fekvőtámaszok, segíthetnek abban, hogy tovább éljünk, mutatják a kutatások.

A testmozgás azonban a puzzle egyik darabja csak, emellett fontos más, a szív egészségét befolyásoló tényezőkre is odafigyelni, például az étrendre, az alvásra és a stresszre.

Nyitókép: Shutterstock