Szív és szívverésre fókuszáló ikon nagyító alatt

A szívproblémák 4 jele, amit még a fiataloknak is ismerniük kell

A fiatalabbaknak valószínűleg nincs oka az aggodalomra, de náluk is előfordulhat bizonyos esetekben, hogy egy mögöttes szív- és érrendszeri probléma állhat a háttérben.


Bár nem gyakori, de lehetséges, hogy a 20-as, 30-as vagy 40-es éveinkben koszorúér-betegség (CAD), a szívbetegség leggyakoribb típusa, alakul ki, bár ez nem fordul elő olyan gyakran.

Ilyenkor az eltömődött artériák elzárják a szív véráramlását, ami szívrohamhoz vezethet. Vannak más szív- és érrendszeri problémák is, mint például a szabálytalan szívverés, az úgynevezett ritmuszavar, vagy a szívelégtelenség.

Vannak, akik már jóval azelőtt együtt élnek ezekkel a problémákkal, hogy orvoshoz fordulnának, mivel előfordulhat, hogy egyáltalán nem éreznek semmit, vagy elhárítják a tüneteket, esetleg az egészségügyi szolgáltató nem veszi komolyan ezeket a tüneteket, vagy tévesen diagnosztizálja őket.

Persze, attól, hogy úgy érezzük, hogy a szíve rendetlenül viselkedik, nem mindig jelent szívbetegséget, de ha ismerjük azokat a(z akár enyhe) jeleket, amelyekre figyelni kell, az segíthet időben észrevenni a problémát.

Íme, hat jel, amelyekre érdemes odafigyelni – még fiatal korban is.

1. Kimerültség vagy légszomk, minden ok nélkül

Ha szívünk nem működik megfelelően (különösen szívelégtelenség esetén), a folyadék felgyülemlik a tüdőben és annak környékén, ezzel megnehezítve a mély lélegzetvételt.

Szívbetegség esetén a nőknél sokkal valószínűbbek a finomabb jelek. Például, szívrohamot esetén a nők nem mindig éreznek erős mellkasi fájdalmat, sokkal valószínűbb a légszomj és a fáradtság érzése.

Ha ez a két tünet új keletű, és néhány héttel vagy hónappal ezelőtt még képesek voltunk elvégezni a szokásos házimunkákat, de mostanában már azt tapasztaljuk, hogy meg kell pihennünk közben, arra érdemes odafigyelni – és ez egy lehetséges jele lehet annak, hogy valami baj van a szívünkkel.

2. Megmagyarázhatatlan szédülés vagy néha ájulás

Az ájulás általában azt jelenti, hogy az agy nem kap elég véráramlást, gyakran azért, mert a vérnyomásunk éppen lezuhant. A látszólag ok nélküli ájulás határozottan nem normális.

Bár a nyugalmi helyzet közbeni ájulás a legárulkodóbb jele egy nagyobb egészségügyi problémának, de ha edzünk, és folyamatosan az ájulás szélén állunk, az sem normális.

Emellett a nyugalomban vagy mozgás közben jelentkező, erős szédülés is problémát jelezhet. Persze, rengeteg más dolog is okozhatja ezeket a tüneteket, például szédülés, kiszáradás, alacsony vércukorszint vagy fülgyulladás, a legfontosabb, hogy forduljunk orvoshoz, ha ezek nem múlnak.

3. Nyomás érzése a felsőtestben

Rengeteg dolog okozhat súlyzó, feszítő érzést a felsőtestben, azonban a mellkasi fájdalom általában a szívbetegség egyik kiemelkedő jele, amely azt jelzi, hogy gond van a vérellátással.

Nehéz lehet meghatározni, honnan ered pontosan a nyomás. A British Heart Foundation szerint előfordulhat, hogy a karon, nyakon, állkapcson vagy háton végigsugárzó fájdalmat is észlelünk, vagy akár emésztési zavarokhoz hasonlítjuk az érzést.
Émelygést is érezhetünk, vagy hideg verejtékezést.

Mivel tényleg nehezen meghatározható, milyen problémáról is van szó, minden olyan hirtelen fellépő fájdalom esetén, amire nem tudunk magyarázatot adni, érdemes orvoshoz fordulnunk.

4. Hirtelen felgyorsuló szívverés

A pulzus számos okból megugorhat, de ha nyugalmi állapotban is gyorsan dobog a szívünk, vagy nem ver olyan egyenletesen, mint korábban, akkor lehet, hogy valamilyen szívprobléma áll a háttérben.

Ha az utóbbi időben sok, szorongással teli epizódot tapasztalunk, anélkül, hogy nagyobb krízis ért volna minket, arra is érdemes odafigyelni. Sok szívproblémával kezelt páciens pánikrohamhoz hasonló tünetekre panaszkodik.

(Glamour UK)

Nyitókép: Shutterstock