egy kislány alszik csillagokkal leszórva

Te hogy aludtál gyerekként? A felnőttkori depresszió és a szorongás összefügg vele

Gondoltad volna, hogy a gyermekkori alvási időbeosztásunk időzített bomba a mentális egészségünkre nézve?


Ha ugyanis gyermekkorban nem alszunk eleget, az növeli a későbbi érzelmi zavarok kialakulásának kockázatát − állítja egy kutatás. A nem megfelelő alvás több negatív érzelmet hoz létre, és megváltoztatja a pozitív érzelmi élményeket is.

A kutatók szerint például már két rosszul átaludt éjszaka után sem tudnak a gyerekek ugyanolyan örömöt érezni a pozitív élmények hatására. Sőt, a gyerekek később is nehezebben emlékeztek vissza ezekre a pozitív élményekre.

A rossz alvásról már tudjuk, hogy mindenféle káros hatásai vannak, például csökkenti az alábbi képességeket:

  • Önellenőrzés
  • Olvasni mások testbeszédéből
  • Más emberek érzelmeinek felismerése
  • Önkontroll gyakorlása

Dr. Candice Alfano, a tanulmány vezetője elmondta:

Az egészséges alvás kritikus fontosságú a gyermekek pszichológiai jólétéhez. A folyamatos elégtelen alvás végül depresszióhoz, szorongáshoz és más típusú érzelmi problémákhoz vezethet. A szülőknek ezért az alvásra az általános egészség alapvető összetevőjeként kell gondolniuk, ugyanúgy, mint a táplálkozásra, a foghigiéniára és a testmozgásra. Ha gyermeke reggelente nehezen ébred fel, vagy napközben álmos, akkor valószínűleg az éjszakai alvása nem megfelelő. Ennek több oka is lehet, például a túl késői lefekvés, az éjszakai nem pihentető alvás vagy a következetlen alvásprogram.
alv\u00f3 kisgyerek

Fotó: Unsplash

A kutatás során 50 7 és 11 év közötti gyermek alvását korlátozták egy átmeneti időszakra. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy idővel az ilyen rossz alvás valószínűleg növeli a depresszió és a szorongás kockázatát.

A megfelelő mennyiségű alvás nélküli emberek nem keresik a pozitív és jutalmazó, erőfeszítést igénylő élményeket.

Dr. Alfano elmondta:

Úgy tűnik, hogy a rossz alvás több érzelmi folyamatot is megzavar. Ilyen például az önmegfigyelési képességünk, mások nonverbális jelzéseinek felfogása és mások érzelmeinek pontos azonosítása.

Ha ezt kombináljuk a tizenéves kor egyik jellemző vonásával, az impulzuskontroll csökkenésével, akkor az alváshiány „tökéletes vihart” hozhat létre a negatív érzelmek és következmények megtapasztalásához.

Forrás: PsyBlog

Nyitókép: Unsplash