Konyhapultot takarító nő

Nem érdemes kipróbálni a TikTok új takarítási módszerét

Nem nehéz elveszni a takarítási videókban a TikTok-on, melyek tele vannak tisztítási tippekkel és trükkökkel, azt azonban már nehéz megállapítani, melyek a valóban hasznos tanácsok. Egy mostanában terjedő, népszerű takarító videó fura, új módszert ajánl, de nem biztos, hogy érdemes kipróbálni.


Tisztítók túlhalmozása

Az angolul product overload kifejezést kapó módszer lényege, hogy a WC-ket, a mosdókat és a fürdőkádakat is különböző tisztítószerek sokaságával locsolják le. A TikTok-videókban néha egész palackokat öntenek a lefolyóba, egyiket a másik után, és egyfajta művészi megjelenést keltenek, mielőtt lesikálják és lehúzzák vagy leöblítik őket.

Jelenleg a #productoverload hashtag több mint 780 millió megtekintéssel rendelkezik.

Nyilvánvaló, hogy sok ilyen termék túlhalmozási videót kizárólag a nézettség és a velük járó potenciális pénzszerzés miatt készítenek, nem pedig a ház kitakarításának céljának elérése érdekében. Mégis fontos megtanulni, hogy miért nem szabad ezzel soha megpróbálkoznunk.

Több oka is van annak, hogy ne próbáljuk ki ezt a trendet, de ahogy Jessica Ek, az American Cleaning Institute (ACI) digitális kommunikációért felelős vezető igazgatója elmagyarázza, a legfontosabb az, hogy valójában veszélyes, és káros lehet az egészségünkre. Emellett tönkreteheti a vízvezetékeket, és vagyonokba kerülhet a javítás.

@cleaningmamabee Reply to @anime_manga136 🍉 🐋 🍥 #emojiclean i wasnt going to post this bec part 2 is a fail but here it is anyways #cleantok #fypシ #asmrcleaning #satisfying #toiletclean #cleaning #foryou ♬ original sound - Cleaning Mama Bee🐝

1. Egészségügyi kockázat

Az egyes tisztítószer kombinációk által okozott gőzök irritált légutakhoz és légzési problémákhoz vezethetnek, megnehezítve a légzést, míg mások égési sérüléseket okozhatnak a bőrön, a szemen, a torokban, az orron és a tüdőn.

Ek szerint jó ökölszabály, hogy soha ne keverjük össze a tisztítószereket, mert bizonyos vegyi anyagok mérgező gázokat bocsátanak ki, amikor kölcsönhatásba lépnek egymással. Például a fehérítőszer és az ammónia keveredése klóramin-gáz keletkezését eredményezi, míg a fehérítőszer és az ecet klórgázt hoz létre – mindkettő mérgező a belélegzésre. Még ha maszkot és kesztyűt is viselünk, akkor sem éri meg a kockázatot.

2. Tönkreteheti a szerelvényeket és a csöveket

Bár a legsúlyosabb kockázatot az jelenti, hogy kárt okozhat az egészségünknek, a termékek összekeverése a lakberendezési tárgyakban és a vízvezetékekben is pusztítást végezhet. Előfordulhat, hogy a súroló tisztítószerek miatt visszafordíthatatlanul megkarcolódik a mosdókagylót, WC vagy kád és esetleg ki kell cserélni, de a csövek is eltömődhetnek vagy megrozsdásodhatnak a túlzott mennyiségű terméktől, amit rosszabb esetben csak egy vízvezeték-szerelő tud megjavítani.

Sok tisztítószert úgy állítottak össze, hogy bizonyos anyagokkal, például porcelánnal vagy rozsdamentes acéllal dolgozzon, míg másokat úgy terveztek, hogy hígítani kell őket, hogy elég erősek legyenek a felületek tisztításához, de ne koptassák el a csővezetékeket.

Ek szerint fontos, hogy egyszerre csak egy felülethez és egy tisztítószerhez ragaszkodjunk, utóbbinál pedig kövessük a címkén lévő utasításokat.

3. Pazarlás

A több nem mindig jelent jobbat, magyarázza Ek.

„Nem szükséges, hogy a dolgok tiszták legyenek, ráadásul termék- és pénzpazarlás.”

Egy egész flakon WC-tisztítót kiüríteni nemcsak nem biztonságos, de egyenesen butaság. Amellett, hogy elpazaroljuk a termékeket és a rájuk költött pénzt, a vegyszerek eltömíthetik a szennyvízrendszereket, a műanyag csomagolásuk pedig több mint valószínű, hogy a szeméttelepeken végzi.

Biztonságosabb alternatívák:

A rutinszerű tisztításhoz teljesen rendben van, ha ragaszkodunk a kereskedelmi tisztítószerekhez, mindaddig, amíg azokat a rendeltetésüknek megfelelően használjuk. Ek szerint a nagyobb rendetlenségek nem mindig egy az egyben megoldhatóak, és ez rendben is van.

„Egynél több takarítás is szükséges lehet az idővel felhalmozódott foltok és szennyeződések eltávolításához.”

Ha ez a helyzet, vagy barkácsmegoldást fontolgatunk, az alábbi ötletek segíthetnek a hatékonyabb mélytisztítás elérésében.

1. WC-csészék mélytisztítása

Enyhe foltok esetén eresszünk le annyi vizet a csészéből, amennyit csak tudunk, majd öntsünk fehér ecetet közvetlenül a gyűrűs vonal fölé. Hagyjuk állni egy ideig (lehetőleg egy éjszakán át), majd adjunk hozzá szódabikarbónát, mielőtt lesúrolnánk és lehúznánk

.Alternatívaként követhethetjük ugyanezt a WC-tisztítási eljárást, de az ecetet hidrogén-peroxidra cserélhetjük. Soha ne használjuk őket együtt, mivel irritáló savas reakciót okozhatnak. A keményebb foltok esetében a fehérítő hatásos lehet, ha vízzel együtt adjuk a csészéhez, majd súrolókefével vagy habkővel áttöröljük.

2. Fürdőkád mélytisztítása

Ez egy másik hely, ahol a fehérítő csodákra képes, különösen azért, mert a legtöbb kádfelületen biztonságosan használható. Először azonban mindig ellenőrizzük a gyártó ajánlásait. Hígítsunk fel egy keveset vízzel, és kesztyűt viselve, az oldatba mártott szivaccsal vagy súrolókefével töröljük át az egész felületet. Hagyjuk hatni néhány percig, majd alaposan öblítsük le. Szappanos vízkő vagy más makacs foltok esetén próbáljuk ki a következő módszerek egyikét, de itt is ellenőrizzük előbb, hogy nem károsítja-e a kádtípust:

  • Dörzsöljük be szódabikarbóna és mosogatószer pasztával.
  • Dörzsöljük be szódabikarbóna vagy borkőtejszín és hidrogén-peroxid pasztával.
  • Szórjunk szódabikarbónát, permetezzük be fehér ecettel, és addig súroljuk, amíg paszta nem képződik.

Hagyjuk a választott oldatot körülbelül fél órán át hatni, mielőtt letörölnénk és leöblítenénk.

3. Mosogató mélytisztítása

Legyen szó akár a fürdőszobai, akár a konyhai mosogatóról, ezek a berendezési tárgyak naponta szennyeződnek. A rendszeres áttörlések között használjuk ezeket a technikákat, hogy ragyogóvá tegyük őket:

  • Rozsdamentes acél mosogatók esetében szórjunk szódabikarbónát, mielőtt óvatosan lesikáljuk őket egy mosogatószerrel átitatott szivaccsal.
  • Fehér vagy porcelán mosogató esetén cseppentsünk szódabikarbónát, majd hidrogén-peroxidot, és tisztítsuk meg szivaccsal vagy kefével.
  • A porcelán mosogatóról a rozsdafoltokat is eltávolíthatjuk, ha egy fél citromot sóval bedörzsölünk. A réz mosogatót puha szivaccsal vagy ronggyal töröljük át forró vízzel és mosogatószerrel.

Végül egyszerűen öblítsük le, és töröljük szárazra a mosogatót egy mikroszálas ruhával.

(Bhg)

Nyitókép: Shutterstock