Fiatal nő csukott szemmel pihen egy padon a természetben

Tavaszi fáradtságtól szenvedsz? Ez az 5 ok állhat a háttérben

Végre tavaszodik, a nappalok világosabbak, az idő melegebb. Sokan tapasztalják azonban, hogy fáradékonyabbak és álmosabbak az évszak beköszöntével. Mi lehet az oka?

Dr. Natalie Dautovich, a National Sleep Foundation környezetvédelmi kutatója szerint az álmosság nagy része annak köszönhető, hogy a szervezetünknek időre van szüksége ahhoz, hogy az alvás-ébrenlét ciklusunkat az új évszakokhoz igazítsa, és ez az időzítés gyakran nincs szinkronban az anyatermészettel.

Ha felismerjük azokat, mik befolyásolják az alvásunk minőségére és mennyiségére, sokat javíthatunk a fáradékonyságon.

Íme, hét dolog, ami miatt állandóan álmosnak érezzük magunkat.

1. Allergia

Az Amerikai Asztma és Allergia Alapítvány (AAFA) 2013-as tanulmánya szerint az orrallergiában szenvedők 59 százaléka fennálló tünetei miatt az alvásminőségével is küzd. Még ha nem is vagyunk allergiásak, a partnerünk lehet az -- az emberek 48 százaléka szerint ágytársuk tüsszögése és szipogása is zavarja az alvását.

2. Napsütés

A fény nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy ébernek érezzük magunkat, így amikor a sötét időszakban ébredünk, az nem a szervezetünk természetes vágya. Ügyeljünk arra, hogy napközben, különösen a reggeli órákban elegendő világos fénynek legyünk kitéve, hogy segítsük az éberség érzését.

3. Több program

A világosabb, hosszabb nappalok miatt tevékenyebbek lehetünk, több energiánk van arra, hogy mindent elvégezzünk, de az elménk és testünk gyakran nem ért egyet ebben.

Például hajlamosak lehetünk arra, hogy a plusz napfénynek köszönhetően többet eddzünk vagy tovább, viszont az esti vagy a lefekvéshez túl közel végzett, nagy intenzitású tevékenységek befolyásolhatják a szervezet lassulási folyamatát.

Az alvásminőség védelmének kulcsa az, hogy a lehető legkövetkezetesebben tartsuk meg a napi programunkat.

4. Nagyobb társasági élet

A világosabb, hosszabb napok beköszöntével nagyobb kedvünk van kimozdulni a barátokkal, többször ülünk be velük valahova, és talán gyakrabban fogy alkohol is. Ez azonban nem tesz jót az alvásproblémáinknak.

Az alkoholfogyasztás lefekvés előtt két-három órával valóban káros hatással lehet az alvásra, amely miatt az emberek felébrednek és nyugtalanul alszanak.

5. Nyári időszámítás

A közelgő óraátállítással felborul az egyensúly a nappali fényciklus, az óraidő és az alvás-ébrenlét ritmusunk között. Minden ember más-más ütemben tér vissza ehhez a természetes egyensúlyhoz, és azok, akiknél ez lassabban történik, azok hajlamosak igazán érezni a hatását.

(HuffPost)

Nyitókép: Shutterstock