Anyuka, apuka és a gyerekek egy réten

Traumaterapeuták könyörögnek a szülőknek, hogy ezt a 4 dolgot hagyják abba

A segítő szándékkal tett nevelési tanácsok kifogyhatatlanok. Kapjuk őket a szüleinktől, barátainktól, de néha még akár a szomszédunktól is. A mentálhigiénés szakértők azonban az egyik olyan forrás, amelyre ténylegesen érdemes hallgatnunk, ha nevelési tanácsokról van szó. Terapeuták elmondták, mi az a 4 dolog, amit tilos lenne elkövetnünk gyereknevelés közeben.


1. Túl nagy felelősség helyezése a gyerekre

Fontos, hogy gyermekeinknek megtanítsuk a felelősség vállalást, de szakértők azt javasolják, hogy legyünk nagyon figyelmesek annak tekintetében, hogy milyen mértékű és súlyú nyomást helyezünk gyermekünkre. Felelősséghelyezés szempontjából maradjuk az ő szintjüknél. Tartsanak rendet a szobájukban, pakolják el a játékaikat és ágyazzanak be, amíg nem állnak készen nagyobb feladatokra.

2. A gyermek érzelmeinek ignorálása

Ha érvénytelenítjük gyermekünk érzéseit, az arra késztetheti őket, hogy máshol keressék az érvényesítést. Ez pedig az önmaguk megkérdőjelezését eredményezi, ami önbizalomhiányhoz vezet. A gyermeked érzelmeinek kezelése és annak segítése, hogy megtanulja azokat egészséges módon kifejezni, kritikus fontosságú.

3. Saját szükségleteink háttérbe szorítása

Persze szülőként sokszor kerülhetünk a fontossági sorrend legvégére, azonban, ha ez minden alkalommal így van, az ugyan úgy kontraproduktív tud lenni, mintha mindig az első helyre tesszük magunkat. Bár kétségtelenül vannak olyan pillanatok, mikor fel kell áldoznunk az igényeinket, nem szabad hagynunk, hogy ez legyen az általános. Ha gondoskodsz magadról, akkor jobban tudsz gondoskodni a családodról is. Úgyhogy rajta, szervezz csajos wellness-napot, vagy énidős hétvégéket bűntudat nélkül.

4. Felnőtt beszélgetések a gyerek előtt

A gyermek életkorától függően a gyermekek előtt folytatott felnőtt beszélgetések káros hatással lehetnek a mentális egészségükre. A gyerekek agya olyan, akár a szivacs, és mindent magukba szívnak, amit hallanak. Persze lehet, hogy nem értik a beszélgetés kontextusát, így félelmet és zavart hordozhatnak magukban. Ez különösen káros abban az esetben, ha a gyermek a problémákat az ő hibájaként értelmezi.