Terhes nő fogja a pocakját

Mondatok, amiket nem illik egy terhes nőnek mondani

A várandósság tele lehet váratlan tünetekkel: lábgörcs, orrvérzés, vagy akár izomfájdalom, csak hogy egy párat említsünk. De mindezek mellett talán a legnehezebb a nemkívánatos megjegyzésekkel és kéretlen tanácsokkal megbirkózni.


Ezek a bosszantó megjegyzések sok esetben a családunktól, barátainktól, kollégáinktól, de előfordulhat, hogy idegenektől érkeznek. Nagy valószínűséggel ezek az emberek nem bántó szándékkal célozzák mondataikat, a várandós nők önbizalmát azonban csorbíthatja. Ezért érdemes átgondolnunk, mielőtt megjegyzést tennénk terhes ismerősünkre, hogy mit is szándékozunk pontosan mondani neki.

Bár sokan szépnek tartják terhes pocakjukat és szívesen mutogatják, de sokan vannak, akik nem. Rengeteg nő küzd az alakja változásával és ezen az sem segít, hogy szinte a teljes ruhatárukat le kell cserélniük.

De lássuk melyek is azok a mondatok, amiket jobb, ha kerülsz, mikor egy várandós nővel beszélgetsz.

  • Ó, istenem, hatalmas vagy lettél.
  • Biztos vagy benne, hogy csak ennyi hetes vagy?
  • Azt gondoltam, hogy több hetes vagy.
  • Már lassan a végére érsz?
  • A lányom/feleségem/nővérem/barátom sokkal előrébb van, mint te, de közel sem akkora.
  • Legalább nem dagadt meg a lábad.
  • Hadd nézzünk hátulról is, pörögj egyet!
  • Biztos, hogy nem ikrek?

A fentiekhez hasonló megjegyzések megviselik az amúgy is fáradt kismamákat és előfordulhat, hogy mély sebet ejtesz vele. A legegyszerűbb, ha ezeket a megjegyzéseinket magunknak tartjuk meg és helyettük inkább egy egyszerűbb, de kellemesebb beszélgetési formát veszünk fel, például:

„Nagyon jól nézel ki, hogy érzed magad?”

A külsőre tett megjegyzéseken kívül a kéretlen tanácsok tömkelege sem túl szívmelengető a terhes nők számára. Ilyenkor a már gyerekes szülők hajlamosak megijeszteni a még csak szülés előtt álló kismamákat ilyen és ehhez hasonló mondatokkal:

„Még most aludj, később már úgyse fogsz!”

Ezt természetesen nem szabad összetéveszteni a valóban jó szándékú és építő jellegű tanáccsokkal, amik a kismamák hasznára válhatnak.