A szülők sportolni próbálnak egy kisbaba mellett

Így teljesíthető kisgyermekes szülőként is a napi ajánlott testmozgás

A programok és a munka mellett már alapból egy nehéz dolog a rendszeres testmozgásra is időt szakítani, hát még akkor, ha megszületik a családba az első kisgyermek. Szakemberek azt kutatták, hogy mennyire esik vissza ilyenkor egy szülő sportolásra szánt időmennyisége. Így lehet javítani az arányon.


A kutatás főleg az Egyesült Királyságban mért adatokra támaszkodott, de az eredmények minden földrészen érvényesnek mondhatók. A kinyert adatok bebizonyították, hogy kisbabát nevelő anyáknak átlagosan napi 18 percre csökken a napi sportolásra szánt ideje, míg a kicsivel idősebb gyermeket nevelők esetében is csak 26 percről lehet beszélni.

Mindez azt jelenti, hogy az anyák kevesebb mint fele teljesíti az ajánlott napi testmozgást, ez pedig nagyon káros az egészség megőrzése szempontjából. Természetesen nagyon nehéz egy kisbaba vagy egy fiatal gyermek mellett — illetve munkaidőn túl — még a rendszeres edzésre is időt szakítani, viszont nem lehetetlen.

Az Independent cikkében felsoroltak néhány praktikus módszert, melyeket könnyen be lehet vezetni a napi rutinba, ezáltal pedig növelhető a mozgásidő, valamint a fiataloknak is egy újszerű program lehet. Kezdésképp azt javasolják a szakemberek, hogy azokra a mozgásformákra jusson több figyelem, melyek könnyebben végezhetők a szülői feladatok mellett.

Egy anyuka a l\u00e1ny\u00e1val egy\u00fctt torn\u00e1zik

Fotó: Shutterstock

Ilyen lehet például egy hosszabb séta a babakocsival, vagy a játszótéri aktivitásba való becsatlakozás. Emellett fontos nem azokba az órákba besűríteni a sportolást, amikor a gyerek el van foglalva vagy éppen alszik, hanem közös aktív foglalkozásokkal kitölteni az együtt töltött időt. Kathryn Lord, gyermekgondozási szakértő például ilyen tippeket adott a témával kapcsolatban:

„Lekapcsoljuk a fényeket, felteszünk egy diszkógömböt, és a kedvenc Disney-zenénkre táncolunk. Ha emeléseket és forgásokat is beiktatunk, akkor erőre kapunk. A parkban lenni is edzés. Hinta lökdösése, kergetőzés és fel- és leemelés az elemekre. Aktívan játszom a gyerekekkel, így én vagyok a troll vagy a farkas, amikor jól ismert történeteket mesélek újra.”

Végezetül pedig nem kell tartani a nagy családi edzésektől sem. Ilyenekhez számos segítség található az interneten, illetve akár videós formában is lehet különböző programokhoz csatlakozni. Ebbe könnyedén becsatlakozhatnak a kicsivel nagyobb gyerekek is, így ők is le vannak foglalva egy időre.

Nyitókép: Shutterstock