Ír kávé pohárban, felette tejszínhabos kanál

Ilyen, amikor az ír kávé és a tiramisu találkozik egymással – recept!

Ínycsiklandozó, annyit elárulunk.


Hozzávalók

  • 4 tojássárgája
  • 65 g kristálycukor
  • 8 cl ír whisky
  • 113 g mascarpone
  • 1,2 dl tejszín
  • 24 db babapiskóta
  • 1,2 dl erős kávé
  • 2 evőkanál Frangelico
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

Elkészítés

1. Töltsünk meg egy kis lábast néhány centiméternyi vízzel, és közepes lángon forraljuk fel.

2. Helyezzünk egy közepes, hőálló tálat a forró vízzel teli lábas fölé, és verjük fel a tojássárgáját és a cukrot, amíg sűrű és halványsárga nem lesz. Adjuk hozzá a whiskyt, és addig verjük tovább, amíg a keverék sűrű nem lesz és megduplázódik a térfogata.

3. Vegyük le a tálat a tűzről, és keverjük bele a mascarponét, amíg simára keveredik.

4. Egy közepes tálban verjük fel a tejszínt kemény habbá. A tejszínhabot csak addig keverjük a tojásos és a whiskykrémhez, amíg összeáll.

5. Keverjük össze a kávét, a Frangelicót, a kakaóport, a porcukrot és a vaníliát egy közepes tálban.

6. Vegyünk elő négy nagyméretű kávésbögrét. Mártsuk a mézeskalácsokat a kávékeverékbe, és rendezzük el őket a bögrék oldalán.

7. Kanalazzuk a whiskykrémet a babapiskóták közepébe, és töltsük fel a bögre tetejéig. Ismételjük meg a folyamatot a másik három bögrével.

8. Tegyük a bögréket néhány órára a hűtőszekrénybe, hogy megszilárduljanak. Tálalás előtt szórjuk meg kakaóporral.

Ha a feldobnád a klasszikus tiramisu receptet: Tiramisu ihlette, egészséges zabkása pohárdesszert

(Food52)

Nyitókép: Shutterstock