tojások

Gyakran fogyasztasz tojást? Akkor ezeket tudnod kell!

A rohanó hétköznapokban sokan keresünk olyan reggeli opciókat, amelyek ízletesek, megfizethetőek, táplálóak és egészségesek. De vajon ide sorolható sokak kedvence, a tojás is?


A tojás nem csak azért remek választás a nap indításához, mert gyorsan és egyszerűen elkészíthető számtalan formában, hanem mert rendkívül kedvező az egészségünk számára.

Két közepes méretű tojás már képes fedezni a napi fehérjeszükségletünk negyedét, valamint A- és D-vitamint, B-vitaminokat, foszfort, szelént és jódot is tartalmaz.

A National Diet and Nutrition Survey szerint minden 10. felnőttből egynek nagyon alacsony a B2-vitamin- és jódbevitele, míg több mint egyharmaduknak szelénhiánya van. Két közepes tojás pedig már fedezi a napi szükséglet legalább egyharmadát az említett tápanyagok mindegyikéből.

Ráadásul itt még nem is áll meg a tojás egészségügyi előnyeinek listája, mutatjuk, mi mindenre jó még!

Javítja a látást

A tojás olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek jótékonyan hatnak látásunkra, beleértve az A-vitamint, amely elengedhetetlen a jó látáshoz. Luteint és zeaxantint is tartalmaznak, olyan antioxidánsokat, amelyek csökkentik a szürkehályog és az akut makuladegeneráció (AMD) kockázatát, amelyek vakságot okozhatnak.

Egy több mint 3600 felnőttet vizsgáló tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik heti 2-4 tojást ettek, szemben a heti egynél kevesebb tojással, 15 év elteltével 49 százalékkal csökkent a késői AMD - vagyis a látásromlás kialakulásának kockázata.

Élelem az agynak

A tojás gazdag a kolin nevezetű tápanyagban, mely létfontosságú a memóriához és a kognitív funkciókhoz.

Tanulmányok szerint a magasabb kolinbevitel lassítja az öregedés során természetes módon bekövetkező kognitív hanyatlást, és hozzájárulhat a demencia és az Alzheimer-kór kockázatának csökkentéséhez. Ráadásul a tojás számos B-vitamint biztosít, amelyek támogatják a mentális jólétet és a kognitív funkciókat.

A koleszterin miatt sem kell aggódni

Nem kell aggódnunk a tojásban lévő koleszterin miatt sem. A kutatások azt mutatják ugyanis, hogy hacsak nem szenvedünk a családi hiperkoleszterinémia nevű genetikai betegségben, az élelmiszerekben található koleszterin kevéssé befolyásolja a vér koleszterinszintjét vagy a szívbetegség kockázatát, ha az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztjuk.

Ehelyett a telített zsírok azok, amelyek nagyobb valószínűséggel növelik a vér koleszterinszintjét - és a tojásban lévő zsírnak csak 28 százaléka telített típusú.

Segíti a fogyást

Egy közepes tojás mindössze 66 kcal-t tartalmaz. Ráadásul ezek tápanyagokkal teli kalóriák, mely segíthet a testsúlyunk kezelésében, mivel javítja a jóllakottság érzését, így összességében kevesebb kalóriát viszünk be a nap folyamán.