Színes vitaminok és tabletták kék háttéren

Reggel vagy este? Mikor a legjobb a vitaminjainkat beszedni?

Mikori a legjobb napszak a vitaminok szedésére? Van különbség? Egyáltalán milyen vitaminokat (nem) szabad együtt szedni? Minden kérdést tisztázunk.


Az első és legfontosabb szempont, hogy mielőtt mindenféle vitaminból betankolnánk, érdemes konzultálni a háziorvossal és/vagy egy regisztrált dietetikussal, miből és mennyit szedjünk. Fontos leszögezni, hogy bár a multivitaminok szedése jótékony hatású lehet, nem helyettesítik az egészséges, kiegyensúlyozott étrendet, hanem a helyes táplálkozás kiegészítéseként kell tekinteni rájuk.

A teljes értékű élelmiszerekben lévő tápanyagok, melyek gyakran együttesen fokozzák a felszívódást és a hatékonyságot, olyan rostokat, antioxidánsokat és egyéb fitonutrienseket is biztosítanak, amelyek a táplálékkiegészítőkben általában nem találhatók meg. Emellett, míg az élelmiszereknél szinte lehetetlen a túlfogyasztás bármelyik vitaminból vagy ásványi anyagból, az étrend-kiegészítőknél ez sokkal jellemzőbb.

Mi legjobb időpont a vitaminok szedésére?

Multivitaminok:

Számos tényezőtől, például az adagtól és a szedett gyógyszerektől is függ, mikor érdemes bevenni a multivitaminokat, mivel egyes tápanyagok potenciálisan kölcsönhatásba léphetnek bizonyos gyógyszerekkel. Éppen emiatt érdemes mindig konzultálni az orvossal vagy egy táplálkozási tanácsadóval, mielőtt elkezdünk egy vitaminkúrát.

Bármelyik napszakban is vesszük be a multivitamint, ügyeljünk arra, hogy ne éhgyomorra szedjük őket, mert hányingert vagy gyomorpanaszokat okozhat. Ha étellel vesszük be őket, az segít lassítani a felszívódásukat, a fokozatos felszívódás pedig azért ideális, mert a szervezetünk egyszerre csak ennyit tud egy adott tápanyagból felszívni és hasznosítani.

Emellett az ételek segíthetnek megvédeni a gyomor nyálkahártyát az irritációtól, és segíthetnek felhígítani a kiegészítőt, hogy a szervezet munkához láthasson a felszívódásban és felhasználásban.

A National Institutes of Health szerint ezeknek az egyéneknek a legnagyobb hasznára válhat a multivitamin szedése, ezért ha ez rád is jellemző, beszélj orvosoddal:

  • 50 éves kor felettiek
  • Terhességet tervező nők
  • Várandós nők
  • Tápanyaghiányos, rosszul táplálkozó emberek

C-vitamin

A C-vitamin antioxidáns, segíti a szövetek helyreállítását a szervezetben és a kollagéntermelést, hogy támogassa az egészséges bőrt, inakat és szalagokat. Bármikor szedhető, és azon sem kell izgulnunk, hogy a javasoltnál nagyobb adagot szedtünk be, mivel a C-vitamin vízben oldódik, így a felesleges mennyiséget kipisiljük.

D-vitamin

Mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, ha zsír tartalmú ételek vagy rágcsák mellé vesszük be, az segítheti a felszívódását. A D-vitamin fontos szerepet játszik a szervezet számos alapvető funkciójában, többek között a csontok egészségében, a gyulladások szabályozásában és az immunitásban.

B-vitaminok

A nap bármelyik szakában bevehetjük, de a reggel a legjobb, ha egy kis energiára van szükségünk. A B-vitaminok segítenek felszabadítani az energiát a szénhidrátokból, valamint az agy jó egészségét is támogatják. Nem érdemes túlfogyasztani, nem lesz tőle extra energiánk, mivel vízben oldódó vitaminok, így egyszerűen ki fogod pisilni azt a mennyiséget, amire a szervezetnek nincs szüksége.

A-vitamin

Zsírban oldód vitamin, ezért ugyanúgy érdemes szedni, mint a D-vitamint. Az A-vitamin fontos szerepet játszik az immunitásban, a szervműködésben és a reproduktív egészségben.

E-vitamin

Ezt is étkezés közben érdemes szedni, mivel zsírban oldódó. Az E-vitamin a vér, a bőr és az agy egészségéhez is elengedhetetlen, de fontos, hogy szedése előtt konzultáljunk orvossal, mivel veszélyes lehet azok számára, akiknek már volt sztrókja vagy szívrohama.

Terhesvitaminok

Bármelyik időpontban beszedhetjük őket, csak a rendszeresség a fontos. A prenatális vitaminokban található tápanyagok sokasága döntő szerepet játszik a magzat egészséges növekedésében és fejlődésében.

(Goodhouse Keeping)

Nyitókép: Shutterstock