egy nő mosolyogva tart egy vitamint

Ez a legjobb időpont a vitaminok beszedésére a szakértők szerint

Kétségtelen, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás a legjobb módja annak, hogy a szervezetünk hozzájusson a szükséges napi tápanyagbevitelhez. Rohanó életmódunk közepette azonban néha az ételeknél többre van szükség, hogy ez megvalósuljon − és itt jönnek a képbe a különböző vitaminok. De azt tudtad, hogy nem mindegy, mikor veszed be őket?


Szedj multivitamint?

Suman Agarwal táplálkozási szakértő szerint a multivitamin bármely életkorban hasznos lehet.

Bárkinek, akinek vitamin- és ásványianyag-szükségletét nem fedezi a rendszeres táplálkozás, konzultáljon az egészségügyi szolgáltatójával, és fontolja meg a napi multivitaminszedés elkezdését

− mondja.

Dr. Vishakha Shivdasani rámutat, hogy a különböző vitaminok az élet bizonyos szakaszaiban kulcsfontosságúak:

Például a terhes nőknek folsavra és vasra van szükségük; a nőknek menstruáció idején vasra van szükségük; a vegetáriánusok leggyakrabban B12-hiányosak; ha idősebbek vagyunk, kalciumra lehet szükségünk, a lakosság nagy részének pedig D-vitaminra.

​Mit tartalmazzanak a multivitaminok?

Agarwal szerint a multivitaminoknak tartalmazniuk kell az összes B-komplex vitamint, hogy megerősítsék azokat a tápanyagokat, amelyek a modern életmódunk és táplálkozásunk következtében általában kimerülnek. Kiemeli továbbá az olyan nyomelemek, mint a cink, a szelén, a vas és a kalcium, valamint az olyan zsírban oldódó vitaminok, mint az A, D és E. Az olyan antioxidánsok, mint a likopin és az asztaxantin szintén előnyösek.

​Mikor érdmes beszedni a vitaminokat?

k\u00fcl\u00f6nb\u00f6z\u0151 vitaminok

Fotó: Shutterstock

  • C-vitamin: Reggeli után.
  • Omega-3, például halolaj: Ebéd után. Az Omega-3 étellel történő bevétele javíthatja a felszívódást és csökkentheti a kellemetlen mellékhatásokat.
  • Vas: A vas éhgyomorra szívódik fel a legjobban, ezért legalább egy órával étkezés előtt vagy két órával étkezés után vedd be.
  • B-komplex: Ügyelj arra, hogy a nap első felében fogyaszd, mert egyeseknél ébrenlétet okozhat, ha a nap későbbi szakaszában fogyasztják.
  • Kalcium: A legjobban ételekkel szívódik fel − különösen olyan ételekkel, amelyek gazdagok D-vitaminban.
  • Magnézium: Legjobb lefekvés előtt 15 perccel bevenni, a jobb alvás és a relaxáció érdekében.

​Multivitaminok, amelyeket érdemes párosítani

A vas és a C-vitamin jól működik együtt: a C-vitamin a vassal együtt szedve fokozza annak felszívódását. Továbbá a kalcium, a magnézium, a D-vitamin és a K2 szinergikusan hat a csontok egészségére.

​Interferáló multivitaminok

Bár mind a cink, mind a réz alapvető ásványi anyagok, a felszívódásért versenyeznek. A cink nagy dózisú szedése zavarhatja a réz felszívódását. Általában ajánlott, hogy a nap különböző időszakaiban vegyük be őket, például a cinket reggel, majd a rezet délután vagy este. A kalcium is zavarhatja a vas felszívódását, ha egy időben szedjük őket.

Forrás: Vogue

Nyitókép: Shutterstock