zabtej szűrése egy pohárba

A zabtej csak egy átverés? Itt az igazság a valódi hatásairól

Ma már csaknem minden kávézóban megkérdezi tőlünk a barista, hogy milyen tejet kérünk a cappucinónkba. Te pedig lehet, hogy lelkesen rávágod: „zabtejet". Azonban nem biztos, hogy ezzel olyan jól jársz.


A zabtej népszerűsége túlmutat azokon, akik vegánok, érzékenyek a tejtermékekre, vagy más okból keresnek növényi tejet. Az AgFunderNews.com jelentése szerint a zabtej a második legnépszerűbb növényi tej a fogyasztók körében a mandulatej után.

Ez a rajongók által kedvelt tejtermék-alternatíva azonban ellentmondásos hírnévvel bír az egyes márkák összetevői, valamint a magasabb cukor- és zsírtartalma miatt − annak ellenére, hogy a felszínen egészségesebb, környezettudatosabb tejválasztásnak tűnik. Sőt, Dave Asprey, a Bulletproof Coffee alapítója egyenesen azt mondja, hogy ez „a legnagyobb átverés a világon". De vajon megérdemli-e a zabtej a polarizáló hírnevét?

Mint sok más csomagolt élelmiszer esetében, nem minden zabtej egyforma, így a címkén látható eltérések az összetevőkről némi zavart okoztak, és ez a növényi tej indokolatlanul piros jelzést kapott. Találhatunk például olyan márkákat, amelyek egyszerűen csak vizet, zabot és sót tartalmaznak, és olyanokat is, amelyek hozzáadott tápanyagokkal vannak dúsítva. De hosszabb összetevőlistákat is láthatunk adalékanyagokkal, hozzáadott cukorral vagy olajokkal.

Mindannyian hallottuk már a figyelmeztetést, hogy a csomagolt élelmiszerek kiválasztásakor kerüljük az olyan összetevőket, amelyeket nem ismerünk fel. Ami azonban a zabtej egyes címkéin található ismeretlen vagy ellentmondásos összetevőket illeti, a magolajokat nem kell kerülni; ez egy tévhit, amelyet a közösségi média influencerei terjesztenek.

sokf\u00e9le zabtej egy bolt polc\u00e1n

Fotó: Shutterstock

Valójában sok magolaj tartalmaz többszörösen telítetlen zsírokat, amelyeknek bizonyítottan vannak egészségügyi előnyei, például támogatják a szívműködést. A napraforgó- és repceolaj például jelen van egyes zabtejtermékekben, és mindkettő telítetlen zsírokat és más hasznos tápanyagokat tartalmaz.

A hozzáadott cukrot mindig érdemes minimalizálni, de ezt megkerülhetjük, ha olyan zabtejet választunk, amelyben nincs.

Ráadásul a zabtejtermékek általában valamivel több rostot és fehérjét tartalmaznak, mint más növényi tejek, mivel az alapjuk teljes kiőrlésű gabona. A dúsított zabtej pedig olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek általában a tehéntejben is megtalálhatóak, például kalciumot, D-vitamint és A-vitamint.

Bár néhány zabtej kicsit több zsírt tartalmaz, mint más alternatív tejek, amikor olajat adnak hozzá, és az ízesített és édesített zabtejek is gyakran tartalmaznak hozzáadott cukrot, ennek ellenére nem szabad általánosítani.

Mint minden szénhidráttartalmú élelmiszer, ez is megemeli a vércukorszintet − de ez egy normális és szükséges folyamat a szervezet táplálására, az, hogy ez mennyire aggasztó, az a személyes egészségi állapoton múlik. Egy rostban gazdag, zabtejjel készült turmix megivása nem fogja annyira megemelni a vércukorszintet, mint például a vaníliás zabtej önmagában történő fogyasztása.

​Hogyan válaszd ki a megfelelő zabtejmárkát?

Érdemes a „cukrozatlan" változatot választanni. Ha vegán étrendet követsz, keress olyan dúsított márkát, amely B12-vitamint tartalmaz.

De akár te magad is elkészítheted egy turmixgépben, ami elég egyszerű, ráadásul a házi készítésű zabtej olcsóbb, mint a bolti, és te irányíthatod, mi kerül bele.

Forrás: Goodhousekeeping

Nyitókép: Shutterstock