Parfümös üveget tartó női kéz rózsaszínű háttér előtt

Parfümöt ajándékoznál? Ezeket a tippeket érdemes megfogadni

Indul a nagy karácsonyi ajándékvásárlás időszaka, mindig nagy kérdés, kinek mit vegyünk. A női családtagoknál és barátoknál sokszor felmerül a parfümajándékozás ötlete, de ez az a választás, amit könnyű nagyon elrontani.

Az ideális parfüm kiválasztása komoly feladatot jelent, mert kevésbé az illat üvegéről, a márkáról vagy magáról az illatról szól, hanem inkább arról, hogy megragadja a különleges személy lényegét. Olyasmit akarunk találni, ami illik a személyiségéhez, ez pedig nagy nyomást jelent sokszor az ajándékozni vágyónak.

Alice Du Parcq illatszakértő a brit Glamour magazinnal osztotta meg tippjeit, mit érdemes szem előtt tartani, ha másnak vásárolunk parfümöt.

Du Parcq elsődleges javaslata, hogy vásárláskor teljesen töröljük a „tökéletes” kifejezést a szótárunkból.

„Ezzel túl nagy nyomást helyezünk magunkra. Ha azzal az egyszerű céllal vágunk bele, hogy valami szépet és kedveset ajándékozzunk, az elég.”

A szakértő szerint van néhány kérdés, amire érdemes tudnunk a választ, ha parfümöt ajándékozunk. Ezek azonban egyáltalán nem olyan specifikusak.

Próbáld meg kideríteni a nagyobb, tágabb képet az életmódjukról és a stílusszokásaikról. Szeretnek a barátaikkal egy stílustörzsbe illeszkedni? Mindig a legújabb vírustrendet követik? A vintage-et szeretik és a tradicionális márkákat keresik? Szigorúan vegánok, tiszta életmódot folytatnak? Esetleg szépségápolási aktivisták, akiknek minden vásárlása mögött jótékonysági cél áll? Ha már pontosan meghatároztad az általános életmódbeli szokásaikat, akkor jó úton jársz.

Néhány további kérdés, melyek megválaszolásával közelebb kerülhetünk a célhoz:

  • Mi a kedvenc nyaralási célpontjuk?
  • Mit esznek utoljára egy nap?

Emellett fontos az olyan alapvető, gyakorlatiasabb kérdéseket is feltennünk magunknak, mint például az allergiák és érzékenységek, valamint, hogy milyen parfümöket használnak.

Du Parcq legfőbb tanácsa az, hogy ne görcsöljünk rá a választásra, kicsit engedjük el a fantáziánkat. Ami a praktikusabb oldalát illeti a dolognak, az az, hogy időben kezdjük el a gondolkodást, és figyeljük meg az ajándékozott preferenciáit és életmódját.

Ha túlságosan is belebonyolódtunk a választásba, és a tizedik illat megszagolásakor sem tudunk dönteni, a szakértő azt javasolja, hogy egyszerűsítsük le a dolgokat.

„Vásárolj egy felfedező készletet [több, kisebb kiszerelésű illattal - szerk.] olyan költségvetésen belül, amit megengedhetsz magadnak, és hagyd, hogy ők hozzák meg a végső döntést a kedvencüket illetően.”

Du Parcq néhány kedvence közé tartozik a Penhaligon's, a Jo Malone London, a Maison Francis Kurkdjian, a Margiela Replica, a Byredo és a Malin+Goetz márka illatai.

A szakértő továbbá azt tanácsolja, hogy ha teljesen el vagyunk veszve, fotózzuk le a megajándékozni kívánt személy parfümjeit, és mutassuk meg azt az eladónak az illatszerüzletben, ők pedig segíteni fognak ez alapján, milyen illatok hasonlók a lefényképezett termékekhez.