parfümöt tart a kezén egy nő

Bridgerton-hatás: 6 parfüm, amivel te is arisztokratának érezheted magad

Mindenki a „posh parfümökre” figyel 2024-ben: a gazdag illatok és a „régi pénz” illatok soha nem látott népszerűségnek örvendenek. És ma már ahelyett, hogy a „posh” az emberek egy bizonyos kiváltságos csoportját jelölné, inkább az élet legjobb dolgainak szinonimájává vált.


Nem véletlen, hogy az utóbbi időben így elterjedt az előkelő és arisztokratikus parfümök koncepciója − erre rásegít A Bridgerton család és a Saltburn népszerűsége is, melyek szilárdan beágyazódtak a popkultúrába. Egy előkelő illattal körbevéve bármelyikünk úgy érezheti magát, mint ABridgerton családPenelope Featheringtonja a 3. évadban, amikor felhúzza flitteres, csillogó zöld ruháját.

Jó móka egy csipetnyi „előkelőséget” belevinni a parfümválasztásunkba, szóval mutatunk párat, amivel te is hercegnőnek érezheted magad!

​1. Jo Malone London Wild Bluebell

Meghan, Sussex hercegnéjének kedvence, aki 2016-ban az Expressnek adott interjújában említette meg ezt a nagyon visszafogott angol illatot. A ropogós zöld levelek, a fűszeres szegfűszeg rügyek, a barackos uborka és a pézsma jegyei olyanok, mintha egy meleg tavaszi délutánon sétálnánk az erdőben.

​2. Penhaligon's Blenheim Bouquet 

Ha tiszta és friss illatról van szó (finom bájjal), ez az illat a „csendes luxust” sugározza. Ez a parfüm a ropogós fehér ing megfelelője, az Amalfi citrom és a fenyő friss jegyeivel, a fekete bors éles harapásával. Maga az illat 1902-ben készült Marlborough 9. hercegének megrendelésére, és a nevét a történelmi jelentőségű brit Blenheim-palotáról kapta, ahol Winston Churchill miniszterelnök született (aki szintén kedvelte az illatot).

​3. Bastille Un Deux Trois Soleil

A modern parfümházak a maguk módján újraértelmezik a „posh parfümök” fogalmát. Sophie Maisant társalkotta a Bastille Parfums-t, amelyet Párizs ihletett.

Magunkévá tettük Párizs forradalmi szellemét, az arisztokratikus parfümök hagyományát a személyes szabadság és öröm ünnepévé alakítva... megragadva az »joie de vivre« lényegét!

− mondta. Úgy képzeljük, hogy maga XIV. Lajos, a Napkirály is le lenne nyűgözve ettől a fenséges, lendületes főzetektől, amelyek a mandula és a vanília gazdagságával szemben pikáns grapefruitot és fűszeres rózsaszín borsot tartalmaznak.

​4. Jean Patou Joy

A klasszikus, a „parfümök Rolls Royce-ának” nevezett parfümöt a depresszió korszakában alkották meg, hogy feldobja az emberek hangulatát a rózsa és jázmin nagy mennyiségének köszönhetően, amelyet több mint 10 600 jázminvirág és több mint 28 tucat rózsa esszenciájának felhasználásával hoztak létre üvegenként. Jilly Cooper írónő gyakran ír arról, hogy előkelő hősnőit a Joy illata lengi körbe, így feltételezem, hogy a való életben is ezt szeretik magukra fújni, amikor éppen nem a szénában tombolnak.

​5. Van Cleef & Arpels First

Ezt Harry herceg a Spare című memoárjában édesanyja, Diana hercegné kedvenc parfümjeként említette. Gazdag virágos illat, jácint, rózsa és jázmin jegyeivel, valamint az ámbra és a szantálfa melegségével. A 70-es évek klasszikusa, amelyet a híres orr, Jean-Claude Ellena alkotott, és sajnos jelenleg nem kapható, de egy modern újraértelmezése lehet a Beauty Pie Vanilla Nue-ja jázminnal, rumos abszolúttal és pézsmával.

​6. Chanel No5

Ez a klasszikus nem véletlenül ikonikus. Az egyik első, szintetikus jegyekkel kísérletező, „vadul nőies” illata a rózsát és a jázmint szédítően magasra emelte, majd aldehidekkel áztatta − egy szintetikus jegy, amely szikrázó hatást kölcsönöz a parfümnek −, és ezzel átírta az illatipart, megváltoztatva a parfümök világát. Az illat híres volt arról, hogy a fiatal II. Erzsébet királynő is viselte, amint azt egy 1955-ben a család barátjának, Frederick „Boy” Browningnak írt levélben említi.

Forrás: Marie Claire UK

Nyitókép: Unsplash