egy hosszúhajú nő parfümoljata cseppent a csuklójára, mellette szárított levendula

Íme a 4 kedvenc parfümolajunk, és minden, amit használatukról tudni érdemes

Amikor parfüm vásárlásáról van szó, jellemzően arra vagyunk leginkább kíváncsiak, meddig tart az illatfelhő. Az egyetlen dolog, ami igazán számít, az a tartósság. Persze a parfümök drágák, ezért érthető, hogy nem akarjuk, hogy a felvitel után perceken belül eltűnjenek.


Bár vannak lenyűgözően hosszú élettartamú parfümök, van egy illatot adó készítmény, amely gyakran túléli őket: a parfümolajok. Ezek nemcsak jól tartanak, de az ügyes görgős vagy pipettás kiszerelésüknek köszönhetően útközben is nagyon praktikusak.

Hogy minden szükséges információt megadjunk a parfümolajokról, Nic Mastenbroek mesterparfümőr segítségét kértük, aki eredetileg a Marie Claire-nek mesélt. Mielőtt vásárolnál, mindenképpen olvasd el cikkünket.

​Mi az a parfümolaj?

Kiderült, hogy a parfümolaj „gyűjtőfogalom, és több dolgot is jelenthet". Az illatszerházak megszokták, hogy kilószámra árulják az illatolajat, melyet aztán a márkák általában felhígítanak. Leggyakrabban alkohollal keverik, mellyel különböző százalékos koncentrációjú eau de toilette-eket, eau de parfum-öket vagy extrait de parfum-öket hoznak létre.

​A parfümolajok valóban tovább tartanak?

Nincs szilárd szabály arra vonatkozóan, hogy melyik parfümtípus tartósabb. Minden az illat stílusától, az összetevők minőségétől és az adagolástól függ.

Azonban az olaj alapú parfüm valamennyivel tovább tart a bőrön, mivel az olajok a bőrbe ivódnak, míg a parfümöket csak a bőrre spricceljük.

​Mik a hátrányai a parfümolaj használatának?

Egyesek jobban kedvelik az alkohol alapú parfümöt, mert az erősebben vetül ki a bőrből, ami annak köszönhető, hogy az alkohol elpárolog és „kiemeli" az illatot a bőrből. Az olajalapú parfümöknél, magyarázza, nem kapjuk meg ugyanazt az illatfelhőt, mint amikor alkoholalapú parfümöt fújunk magunkra.

És most nézzük a legjobb parfümolajokat:

​1. Susanne Kaufmann X Byredo Bregenzerwald Fragrance Oil

Ez a különleges illatolaj egy szépség- és wellness termék egyben. Az osztrák Alpokban található Bregenzerwald erdejéről elnevezett illat a teljes nyugalomba repít: szinte érzed a lábad alatt a talajt és a frissességet a levegőben. Használd a pulzuspontokon, amikor egy kis földelésre van szükséged. Ez az illat a gyanta, a galbanum és az édes füge jegyeivel tagadhatatlanul földes, frissességgel teli.

​2. Le Labo Santal 33 parfümolaj

Klasszikus illatmárkaként gyakran a Le Labo jut eszünkbe, amikor a parfümolajok témája felmerül. Sok más parfümolajjal ellentétben, amelyek görgős applikátorban érkeznek, ez az olaj cseppentős üvegben van elhelyezve. A Santal 33 egy intenzív illat. Cseppents belőle a kedvenc testápolódba, ami nemcsak az egész testedet hidratálja, de egész nap tart is. A Santal 33 tökéletes azoknak, akik szeretik a friss, de hosszan tartó szantálfa illatot.

​3. Malin + Goetz Eper parfümolaj

A márka azt mondja, hogy eper egy kis csavarral, és igaza van. Mindez a cédrusfából, tölgymohából és orris gyökérből álló alapnak köszönhető, amely kiegyensúlyozza az epres robbanást. Ezzel az illattal garantáltan sok bókot gyűjthetsz be. És bár ez az egyik legolcsóbb parfümolaj, és ennek ellenére nagyon sokáig tart. Görgős applikátorával szuper könnyű újra alkalmazni útközben is.

​4. Chanel Coco Mademoiselle testolaj

A Mademoiselle illatát a legtöbben ismerjük és szeretjük, így nem megyünk bele túlságosan a részletekbe most. Az olaj nem olyan erős, mint a parfüm, de egy szép, viselhető virágos, friss illatot kapunk általa. Ráadásul remekül hidratál. A teljesen átlátszó üveg fehér és arany fedővel gyönyörű, és feldobja bármelyik fürdőszobaszekrényt. Fújd először a kezedbe, és így hidratáld a testedet.

Nyitókép: Getty Images