Anthony van Dyck

Régóta nem látott Anthony van Dyck-portrékat árvereztek el​

Magántulajdoni státuszuk miatt évtizedekig kiállításoktól távoltartott képek most, egy aukció keretein belül újra megtekinthetőek voltak a nagyközönség számára. A portrék egyikén egy antwerpeni férfi, másikon pedig felesége szerepel. 8,2 millió dollárért kelt el a párost ábrázoló alkotás, ami átszámítva több mint 2,5 milliárd forint.


A festőművész 1628-ban készítette a portrékat, négy évvel az előtt, hogy I. Károly angol király udvari főfestőjévé nevezték volna ki. A művész ekkor csupán 29 éves volt. Mivel csak a Witte vezetéknevet jegyezték fel, így hosszú évekig senki nem tudta, hogy kik szerepelnek a képeken.

A p\u00e1rt \u00e1br\u00e1zol\u00f3 portr\u00e9k

Fotó: Sotheby's

1958-ban — amikor a Királyi Művészeti Akadémia kiállításán megjelent — egy német művészettörténész, Ludwig Burchard az antwerpeni székesegyházban egy emlékmű segítségével azonosította be a férfit, aki nem más volt, mint Jacobus Anthonius de Wittet—írta az ARTnews. A megfestett úr élete során az árvák megsegítésével foglalkozott, és feleségül vette a fiatalon magára hagyott Maria Nutiust, aki a másik portrén szerepel.

A festményeket együtt lehetett megvásárolni a Sotheby's-nél, vételárával pedig megelőzte az eddigi legdrágábban elkelt van Dyck-művet, ami 2018 óta tartotta a rekordot. Az az alkotás I. Károly király lányának, a kilencéves Mária orániai hercegnének az esküvői portréja. Akkoriban 7,5 millió dollárért kelt el (nem haladta meg a 2,5 milliárd forintot) a budapesti Szépművészeti Múzeumnak a Christie's árverésén.

Nyitó: commons.wikimedia.org