Challengers jelenetkép

A Challengers-film igaz történet alapján készült? Utánajártunk

A Challengers végre megjelent a hazai mozikban is, egy örökkévalóságnak tűnő várakozás után, és mi máris imádjuk Zendaya tenisz korszakát.


A Zendaya, Josh O'Connor és Mike Faist főszereplésével készült film egy évtizedet ölel fel, és a karakterek, Tashi, Patrick és Art közötti bonyolult dinamikát (vagy inkább összefonódást?) vizsgálja.

Tashi (Zendaya), a tenisz csodagyerekből lett edző, férjét, Artot (Mike Faist) világhírű Grand Slam-bajnokká, azaz az Australian Open, a French Open, Wimbledon és a US Open győztesévé teszi.

Amikor azonban Art vesztes szériába kerül, Tashi benevezi őt egy „Challenger” versenyre, a profi versenyek legalacsonyabb szintjére, hogy segítsen neki visszatérni az alapokhoz. Azonban a bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor Art egy meccsen találja magát, ahol egykori legjobb barátja és Tashi exe, Patrick (Josh O'Connor), a mostanra már lecsúszott teniszező ellen kell játszania.

Josh O Connor, Zendaya a Challengersben

Fotó: Profimedia

A Vulture-nak adott interjújában Justin Kuritzkes, a Challengers forgatókönyvírója elmondta:

Bár a lelátók egy Challengeren többnyire üresek, a játékosok érzelmei olyanok, mintha a U.S. Openen lennének, mert az életükért küzdenek. Olyan megalázó, mintha gladiátor lennél, és még csak nincs is ott senki, aki végignézné a halálodat.

​A Challengers igaz történet alapján készült?

Bár a film nem igaz történeten alapul, az író, Justin Kuritzkes azt mondja, hogy a forgatókönyvhöz az ihletet egy valódi teniszmeccsből merített.

A szóban forgó mérkőzés? Naomi Osaka vs. Serena Williams.

A Radio Timesnak adott interjújában Kuritzkes így emlékezett vissza:

Éppen a US Opent néztem 2018-ban, és a döntő volt Naomi Osaka és Serena Williams között. És volt ez a nagyon vitatott döntés a meccs vége felé, amikor Serena Williamst megbüntették, mert az oldalvonal mellől kapott edzői segítséget, ő nagyon ideges lett, és azt mondta, hogy ez nem történt meg. De a bíró mégis megbüntette.

Elmagyarázza:

Soha nem hallottam még erről a szabályról − hogy nem beszélhetsz az edződdel a meccs alatt. És ez azonnal nagyon filmszerűnek tűnt számomra.

Annak ellenére, hogy a Challengers a pillanatból merített ihletet, Kuritzkes külön megjegyzi, hogy a film egyik szereplőjének sincs valós megfelelője, és elmagyarázza, hogy „a karakterek teljesen kitaláltak”.

Hozzáteszi, hogy „Andre Agassi Open című könyvének olvasása hatalmas inspirációt jelentett a filmhez, mert annyira specifikusan szól egy sportoló életéről, és arról az érzésről, amikor az ember a csúcson van, vagy amikor már nem szereti a sportágat, de mégis csinálnia kell. És ez nagyon frissnek tűnt számomra. Soha nem hallottam még senkitől, aki így írta volna le a sportolói életét".

Forrás: Glamour

Nyitókép: Profimedia