Hugh Grant a Wonka című film Los Angeles-i premierjén a Regency Village Színházban 2023. december 10-én Los Angelesben

Hugh Grant elárulta, melyik film mentette meg a karrierjét

A színész egy interjúban nemrég elmondta, teljesen magányosnak érezte magát Hollywoodban, mielőtt megtalálta volna ez a filmszerep.


Hugh Grant a Felhőatlasz című 2012-es filmek köszönheti, hogy a világa ismét a helyére került. A színész a Vanity Fairnek elmondta, hogy a Wachowski testvérek által rendezett filmben való szereplés előtt karrierje „falaknak ütközött”.

„Teljesen megrekedtem”

– mondta Grant a Hova lettek Morganék? című 2009-es film utáni éveiről.

„Wachowski-ék csak egy aprócska szerepet ajánlottak fel nekem a Felhőatlaszban, és hogy őszinte legyek, valószínűleg csak azért ajánlották fel, mert néhány nemzetközi forgalmazójuk azt mondta: 'Szükségünk van még néhány ismertebb névre. Zsúfoljatok ide valakit, aki felismerhető.' Azt gondolták volna, hogy 'Ó, nem igazán akarjuk Hugh Grantet, de adunk neki egy apró szerepet'. Ezt tagadni fogják, de szerintem részben ez történt”

Kis szerep talán, de nem kis munkaterhelés: Grant hat különböző szerepet játszott a nagyszabású regényadaptációban, köztük egyet, amelyet személyesen ő adott hozzá a forgatókönyvhöz: a Ben Whishaw által alakított karakter férjét.

Grant arról is beszélt, hogyan élesztette újjá a karakterszínészet iránti szeretetét a Felhőatlasz, különösen annak fényében, hogy a filmben mennyi karakter bőrébe bújhatott.

„Arra gondoltam, hogy igen, régebben nagyon élveztem a karakterek alakítását – sőt, szinte élveztem a színészkedést. Kezdetben buta hangokat adtam elő, furcsa embereket utánoztam, megnevettettem az embereket az egyetemen, majd Londonban egy vígjátékshow-t csináltam. Szerepeket alakítottam. Aztán a puszta véletlen folytán, talán a külsőm miatt, belekerültem a romantikus főhős szerepébe. Jól ment, de szerintem nem ez az, amiben a legjobb vagyok – részben azért, mert kevésbé szórakoztató”

– fogalmazott.

A Felhőatlasz után Grant azt mondta, hogy szerepajánlatai teljesen megváltoztak. Felhőataszbeli alakítása inspirálta Scott Beck és Bryan Woods rendezőt, hogy több mint tíz évvel később szerepet adjon Grantnek a Heretic című 2024-es horrorban.

A színész 2014-ben a Felhőatlaszról úgy nyilatkozott a Yahoo! UK-nak, hogy egy alulértékelt, epikus film.

„Szerintem csodálatos volt. [Wachowskiék] a legbátrabb filmesek a világon, és szerintem ez egy csodálatos film... számomra frusztráló. Valahányszor a könnyű vígjáték műfaján kívül csináltam valamit, a film nem találta meg a közönséget a kasszáknál. És sajnos a Felhőatlasz sem találta meg azt a közönséget, amit megérdemelt volna.”