Martin Scorsese a 2018 Museum of Modern Art Film Benefit: A Tribute To Martin Scorsese című rendezvényen a New York-i Museum of Modern Artban

Scorsese következő filmje lehet az eddigi legszemélyesebb projektje

A 81 éves Martin Scorsese egyelőre nem tervezi, hogy visszavonul. Tavaly mutatták be Megfojtott virágok című bűnügyi drámáját, és idén készül leforgatni következő filmjét. A rendező 2023-ban ellátogatott a Vatikánba, és onnan azzal a bejelentéssel távozott, hogy nem másról, mint Jézusról tervez filmet készíteni.

Scorsese a forgatókönyvet Kent Jones-szal, a Hitchcock/Truffaut című 2015-ös dokumentumfilm rendezőjével jegyzi közösen. Scorsese szerint ő és Jones „úsznak az inspirációban”, és még kitalálják a dolgokat, de a tervek szerint valamikor idén forgatják le a filmet.

A rendező már korábban is készített filmet Jézusról, Krisztus utolsó megkísértése című művét 1988-ban mutatták be, mely, eltekintve a tiltakozásoktól, pozitív kritikákat kapott.

Martin Scorsese új filmjének alapját Endó Súszaku A Life of Jesus (Jézus egy élete) című 1978-as könyve adja. A rendező már korábban is feldolgozta Endó művét – a japán szerző Némaság című regénye ihlette Scorsese azonos című, 2016-ban megjelent filmjét.

Scorsese új filmjéről – mely a tervek szerint körülbelül 80 perces lesz, ami változást jelent legutóbbi, 3 órás filmjeihez képest – azt írja annak szinopszisában, hogy Endo szándéka az volt, hogy Jézust nem keresztény honfitársai vallási pszichológiája szempontjából is érthetővé tegye, és ezáltal megmutassa, hogy Jézus nem idegen az ő vallási érzékenységüktől.

„Azzal érvel, hogy népe nyitottabb lenne Jézus anyai oldalára: a japánok vallási mentalitása – akárcsak annak idején, amikor a nép elfogadta a buddhizmust – fogékony arra, aki „velünk együtt szenved” és aki „megengedi a gyengeségünket”, de mentalitásuk kevéssé tolerál bármilyen transzcendens lényt, aki keményen megítéli az embereket, majd megbünteti őket. Röviden, a japánok hajlamosak isteneikben és buddháikban inkább egy melegszívű anyát keresni, mint egy szigorú apát. Ezt a tényt mindig szem előtt tartva igyekeztem Istent nem annyira a kereszténységre jellemző apaképben ábrázolni, hanem inkább Isten jószívű, anyai aspektusát, amely Jézus személyiségében nyilatkozik meg számunkra”

– olvasható a szinopszisban.

Scorsese a történetet a jelenbe tervezi helyezni, bár az L.A. Times hozzáteszi, hogy a rendező nem akar egy bizonyos korszakhoz kötődni, azt szeretné, hogy a film időtállónak tűnjön. Scorsese már a Krisztus utolsó megkísértése című filmjénél is a sztori jelenben való elhelyezését fontolgatta, majd meggondolta magát.

„Próbálok új utat találni, hogy elérhetőbbé tegyem, és levegyem azt a negatív terhet, ami a szervezett valláshoz kapcsolódik”

– nyilatkozta az L.A. Times-nak adott interjújában, majd hozzátette:

Jelenleg azon, hogyha kimondod ezt a szót, hogy 'vallás', mindenki felhördül, mert annyi mindenben megbukott. De ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kezdeti impulzus rossz volt. Térjünk vissza. Gondoljuk csak végig. Lehet, hogy elutasítjátok. De lehet, hogy az életedben még ha el is utasítod változást hozhat. Ne utasítsuk el egyből. Csak erről beszélek.