legendas lenyek dumbledore jude law

Dumbledore karakterével próbálják megmenteni a nem túl jól teljesítő Legendás állatok filmeket

A Harry Potter filmek világában játszódó új filmsorozat, a Legendás állatok és megfigyelésük eddig Göthe Salmander kutatásaira és az egyik leggonoszabb varázsló, Gellert Grindelwald ténykedésére alapozott. Az első két rész nem ért el átütő sikert a kasszáknál, ezért a harmadik felvonást egy közönségkedvencre, a fiatal Albus Dumbledore-ra építik.


Míg az első részben egyáltalán nem is szerepel a Harry Potter filmek bölcs iskolaigazgatója, Albus Dumbledore, a második Legendás állatok és megfigyelésük filmben már megismerhettük fiatalkori énjét Jude Law alakításában. A jövő tavasszal a mozikba kerülő harmadik résznek pedig nemcsak a nemrég kikerült trailere, de már a címe is árulkodó: Legendás állatok: Dumbledore titkai néven mutatják be. A kritikák szerint azonban ez nem más, mint olcsó marketinghúzás a készítők részéről: mivel Göthe Salamander és bandája nem tudott olyan erős atmoszférát és saját világot teremteni, mint a Harry Potter-filmek, ezért az eredeti könyvekhez és filmekhez nyúl a rendező, hogy megmentse a nem túl jól teljesítő Legendás állatok-szériát. Marketingszempontból bölcs dolog egy már ismert karaktert címszereplőként feltűntetni és köré építeni a történetet, mert így valószínűbb, hogy az alkotás bevonzza a mozitermekbe a Potter-filmek rajongóit.

Egy olyan forgatókönyvre számíthatunk, amiben több új részlet is kiderül a világhírű mágus előéletéről.

Albus fiatalkoráról már több információt ismerünk a Halál ereklyéi könyv és filmekből: lerántották a leplet testvéreiről és a történet fő gonoszával való kapcsolatáról is. Mivel a rajongók tisztában vannak ezekkel az adatokkal, így a széria bekorlátozza saját lehetőségeit. Ahelyett, hogy tovább tágítaná a varázsvilágot és teljesen új szálakat érintene, inkább visszahúzódik a jól bevált sémákhoz. Ráadásul egyes fejtegetések szerint a második rész végén kiderülő infó (hogy Credence Dumbledore rég elveszett testvére), nem is lehetséges a könyvben felvázolt timeline alapján, jól összezavarva így a potterrajongókat.

Akik kíváncsiak a filmes univerzum eseményeire, azok számára az új akciók és szereplők izgalmasak, de Dumbledore életének adatai már egy fix keret közé zárják a sztorit, amikhez alkalmazkodniuk kell a készítőknek, nehogy felháborodást okozzanak a rajongók körében— írta a Screen Rant.

Épp elég lesz megbirkózni a színészváltással is: a főszereplő gonoszt eddig játszó Johnny Deppet magánéleti botrányai miatt leváltották, helyette a rendszeresen gonosz karaktereket alakító, leginkább a Hannibalból ismert Mads Mikkelsen érkezik, ahogyan ezt a trailerben láthattuk is.

Összegezve tehát: üzleti szempontból talán okos dolog volt a nézőpontváltás, de nem éppen izgalmas a célközönség számára. A film április nyolcadikán jelenik meg, és remélhetőleg sikerül frappánsan áthidalni a széria eddigi problémáit, és esetleg újdonságot is tud nyújtani mindenki számára.

Nyitókép: Warner Bros