Marilyn Monroe

Végre megegyeztek a gigantikus Marilyn Monroe-szobor sorsáról

Az életnagyságúnál körülbelül ötször nagyobb szobor sok vita tárgya volt.


A Palm Springs-i Művészeti Múzeum előtt 2021 óta álló, 8 méter magas Marilyn Monroe-fémszobor hosszadalmas jogi csatározás után egy városi parkba költözik.

Seward JohnsonForever Marilyn című alkotása Billy Wilder Hétévi vágyakozás (1955) című vígjátékának ikonikus jelenetét örökíti meg, amelyben egy elhaladó metrószerelvény széllökése a levegőbe repíti Monroe karaktere ruháját.

A szobor először 2012-14 között állt a múzeumtól néhány háztömbnyire, a turizmus fellendítésére törekvő P.S. Resorts nevű vállalat pedig ata is azon dolgozott, hogy a szobor visszakerüljön Palm Springsbe. 2020-ban 1 millió dollárért megvásárolta, abban a reményben, hogy tartósan kiállíthatják. A művészeti alkotás következő évben a múzeum elé került, és a Museum Way egy részét hároméves próbaidőszakra lezárták a forgalom elől.

A városlakók egy csoportja által alapított Committee to Relocate Marilyn (vagy Crema) beperelte a várost a szobor eltávolítása érdekében. A kereset, amelyet elutasítottak, de tavaly fellebbezéssel újraindítottak, nemcsak a szobor elhelyezésével, hanem a Museum Way egy részének elhúzódó lezárásával is foglalkozott, amely a Crema szerint a városi tanács jóváhagyásán kívül esett.

A szobor attól a pillanattól kezdve viták tárgya volt, hogy a városi tanács beleegyezett a múzeum előtti elhelyezésébe, részben azért, mert a Wilder-filmmel (és a kapcsolódó reklámfotókkal) ellentétben, amelyek Monroe-t szemből mutatták, a szobrász kihasználta a lehetőséget, hogy a hátsó felét mutassa.

„Ha kijössz a múzeumból, az első dolog, amit látni fogsz, az egy 8 méter magas Marilyn Monroe, akinek az egész hátsója és fehérneműje szabadon van. Évente több mint 100 000 iskoláskorú gyermek látogat el a múzeumunkba. Milyen üzenetet küldünk a fiataloknak, a látogatóinknak és a közösségnek, ha egy olyan szobrot mutatunk be, amely nőket tárgyiasít, szexuálisan töltött és tiszteletlen? El tudják képzelni, amikor a #MeToo-mozgalom felkapja ezt? Ez nem csak a múzeumnak fog ártani, hanem az egész közösségünknek”

– mondta a múzeum akkori ügyvezető igazgatója és vezérigazgatója, Louis Grachos a tanácstagoknak a Desert Sun szerint.

Steven H. Maloney, a múzeum igazgatótanácsának elnöke továbbá azzal érvelt, hogy a szobor elhelyezése a múzeum közelében intézményi jóváhagyást jelentene.

J.R. Roberts tanácsos szerint az alkotás „végső soron a márkájuk részévé vált” – a P.S. Resorts által felszerelt kamerák azt mutatják, hogy havonta akár 90 000 ember is meglátogatja a szobrot.

A városi tanács végül abban állapodott meg a P.S. Resorts-szal és a Crema-val, hogy a Forever Marilyn-szobrot áthelyezik egy később meghatározandó helyre a Downtown Parkban.