Bak Imre Charme című 1987-es festménye

Bak Imre és Maurer Dóra műveivel jön a Virág Judit Galéria aukciója

Bak Imre, Maurer Dóra és Fajó János kiemelt alkotásaira is lehet licitálni a Virág Judit Galéria háború utáni és kortárs műveket felvonultató aukcióján november 20-án a Budapest Kongresszusi Központban.

A Virág Judit Galéria MTI-hez elküldött tájékoztatója szerint az árverés kiemelt tételei közé tartozik Bak Imre hard-edge korszakának egyik legkorábbi darabja, az 1967-ben készült Sávok I. című alkotása, amely 30 millió forintos kikiáltási árával a legdrágább a tételek között. Az aukción Bak Imre Charme című művére is lehet licitálni 16 millió forinttól.

Mint írják, az 1967-es Sávok és a húsz évvel később készült Charme között nyomon követhető Bak Imre művészetének átalakulása. Az 1987-es képen a kiemelés, alárendelés, hierarchia helyett mindezek felrúgására, megkérdőjelezésére tevődik a hangsúly.

Maurer Dóra alkotásainak egyik kulcsfogalma a rendszerszervezés és -bontás kérdése, valamint az ehhez kapcsolódó mérés és mérték területe. Módszeresen kerüli a szabályos négyzet alkalmazását, az egyenlő oldalú négyzetet rendszeresen megbontja, más struktúrákba rakja. Az 1937-es 3-ból 5 című installációja, amely 12 millió forinttól kelhet el, a színek, a mennyiségek és a sorok variálásával kísérletezik.

A geometrikus-absztrakt irányzatot képviselő Fajó János 6 millió forintról induló Formázott Vászon VI. című, 1989-es monumentális alkotása fekete, kék és sárga geometrikus formákból áll össze és izgalmas átmenetet képez a síkbeli és a plasztikus között. A festőművész korai op-artot idéző, Vonalak negatívban (piros) című művére pedig 5,5 millió forinttól lehet licitálni.

Az árverés kiemelt művei közé tartozik még Lakner László Számok (1989-1991) című festménye, amelyen fehérszínű, nagyméretű, kissé kopottas számok töltik be a teret, a kép kikiáltási ára 10 millió forint. Ugyancsak 10 millió forint az induló ára Hantai Simon Cím nélküli festményének, amit feltehetően az 1950-es évek elején készített. A mű kiemelkedő darabja a művész experimentális, szürrealista, de már a gesztusfestészet irányába kitekintő korszakának - olvasható a tájékoztatóban.

A 128 műalkotást felvonultató árverési anyagban – mindezek mellett – Fehér László, Nádler István, Konok Tamás, Dienes Gábor, El Kazovszkij, Wahorn András, Ef. Zámbó István és feLugossy László művei is szerepelnek.

Az aukciós kiállítás november 19-ig megtekinthető ingyenesen a Virág Judit Galériában, valamint online, virtuális túra formájában is.