Jane Fonda

Jane Fonda kampányba fogott az óceánok élővilágának megmentéséért​

Jane Fonda aktivistaként az óceánok élővilágának megmentését tűzte ki célul. Ehhez aláírásokat gyűjtött a világ különböző országaiból, majd benyújtott egy kérvényt az ENSZ-tárgyalások elnökének. Célja, hogy 2030-ra az óceánok legalább 30 százalékát vízi védett területté nyilvánítsák.


A 85 éves színésznő szívéhez nagyon közel állnak a tengerek és az óceánok. Elmondása szerint fitalon amikor csak tehette a parton ült és csak nézte a hullámokat. Eddigi élete során volt szerencséje többek között a Nagy-korallzátonynál is búvárkodni.

Meglátásai szerint az olyan vízi élőlények, mint például a cápák, a kardhalak, a polipok és a tonhalak mind megmentésre szorulnak. Ezeket élelemszerzés céljából ejtik el, így az egyedek száma folyamatosan csökken. Emellett az óceánok szennyezése veszélyezteti az életüket, illetve a globális felmelegedés is megállás nélkül pusztítja a zátonyok élővilágait.

Arról nem is beszélve, hogy a levegő túlnyomó része ezekből a vizekből keletkezik. Tehát a káros anyagok végül a mi egészségünkre is kihatással vannak.

A jó cél érdekében az Oscar-díjas színésznő 5,5 millió aláírást gyűjtött össze a Föld 157 országából. Azt szeretné elérni, hogy 2030-ra a világ óceánjainak 30 százaléka védett területté váljon. A petíciót végül Rena Lee-nek, az ENSZ tárgyaló elnökének nyújtotta át, és reméli, hogy kéréseit a helyzet súlyosságához mérten mérlegelik majd.

„A legcsodálatosabb élőlényekkel úsztam együtt, és tudom, hogy talán még nálam is intelligensebbek. Szeretem őket, és úgy gondolom, hogy mindannyiunknak meg kell értenünk, hogy az utolsó nagy vadon élő állatok megmentéséről beszélünk, amelyeket élelemért vadásznak.

A szerződés azért fontos, mert rákényszerít minket, hogy helyesen viselkedjünk, és megmentsük ezt a nagyszerű szövetségesünket, amit óceánnak hívunk. Az egyetlen óceánt ezen a kék bolygón, amely megmenthet minket. Nagyon sok forog kockán”

— mondta Fonda.

Még a kérelem benyújtása előtt az ENSZ székházában újraindultak a tárgyalások egy, a világ tengeri biológiai sokféleségének védelmét célzó szerződés megkötéséről. A megbeszélések március 3-án érnek véget, és a jelenlegi lendületet figyelembe véve elképzelhető, hogy a megállapodás megszülethet és elindulhatnak a munkálatok a terv végrehajtásához.

Nyitókép: Getty

Forrás: Independent