Az Engineered Arts nevű brit robotikai cég találmánya

A mimikával rendelkező robot visszatért újabb rémálmokat okozni

Még a tavalyi évben az Engineered Arts nevű brit robotikai cég bemutatta az arckifejezésekkel rendelkező humanoidot. A szerkezet mimikái annyira élethűre sikeredtek, hogy könnyen rémálmokat okozhatott a megtekintőknek, ezúttal pedig visszatért, hogy bemutassa új fejlesztéseit.


Az új videóban az Ameca névre keresztelt robot egy tükörbe bámul, közben pedig különféle érzelmeket fejez ki, szimplán a mimikája használatával. Repertoárjában szerepelnek a hitetlenkedő, az undorodó, a fájdalmas, valamint a sajnálkozó arckifejezések is. Ezek megformálásához 12 új működtetőelemet használ.

A rövid bemutató pontosan ábrázolja, hol tart jelenleg a modern, csúcstechnológiás robotika, emellett a jövőbe is betekintést enged. A robot már számos rendezvényen tiszteletét tette. Többek között feltűnt januárban a Las Vegas-i CES-en is. Az Engineered Arts weboldalán az olvasható, hogy a világ legfejlettebb ember alakú robotjáról van szó.

A bemutatók célja, hogy az érdeklődők megtekinthessék és tanulmányozhassák az ember és a robotok közötti interakciót. Morgan Roe, az Engineered Arts üzemeltetési igazgatója így nyilatkozott az úttörő találmányról:

„Mindannyian láttuk a filmekben. Láttuk az Én, a robot és az A.I. - Mesterséges értelem című produkciókat. Hirtelen valósággá váltak."

Mondandójához hozzáfűzte, hogy Ameca elsősorban a szolgáltató robotika területén helyezkedik majd el a megjelenések után, hiszen még tíz vagy húsz évig is eltarthat, mire gond nélkül vegyülhet emberekkel.

Nyitókép: Getty

Forrás: Futurism