William Anders űrhajós képe a Földről, ami az Earthrise címet viseli

Árverésre bocsájtották az első képet a bolygónkról, melyet a Hold felszínén készítettek​

Az emberiség egyik leghíresebb fotójának számít az Earthrise címet viselő kép, melyet egyenesen a Hold felszínén készített egy asztronauta. A művet ezúttal árverésre bocsájtották, ahol akár a 200 ezer dolláros álomhatárt is átlépheti.


William Anders űrhajós felelős a kép létezéséért, aki 1968. december 24-én, az Apollo 8 küldetés során ragadott fényképezőgépet. A fotón a Föld látható, valamint a Hold felszínének egy része, így a megjelenített ábra egy fordított világot mutat, ahol a bolygónk kering a távoli égbolton.

Az utóbbi években nagyon megnőtt a kereslet az űrutazással és az asztronautákkal kapcsolatos relikviák iránt. Rengeteg gyűjtő jár el licitálásokra, hogy egy-egy ritka darabot a gyűjteményükben tudhassanak. A rengeteg ereklye között a Earthrise számít az egyik legnépszerűbbnek. Szakértők tudomása szerint ez az eddigi legnagyobb nyomtatású példány, mely piacra került.

„Ez a fotó hatalmas jelentőséggel bír mind az emberi törekvések történetében, mind pedig abban a tekintetben, hogy megértettük, milyen helyet foglal el szülőbolygónk az Univerzumban”

— mondta Alex Clausen, a Barry Lawrence Ruderman Antique Maps Inc. elnök-vezérigazgatója.

A fotóhoz továbbá korabeli dokumentumok is tartoznak, melyek alátámasztják az 1966-os datálását. A képet 2022. április 21-e és 24-e között árulják majd, ahol a későbbiekben értékesítésre is kerül. Tervek szerint a darab elérheti a 200 ezer dolláros vételárat, vagyis nagyjából 68 millió forintért lelhet új gazdára.