Egy nő ébredés után ásít

Úgysem bírod ki a cikk végéig — mik az ásítás előnyei?

Miért ásítunk? Ez egy olyan tevékenység, amelyet a legtöbb élőlény végez, viszont többnyire fogalmunk sincs, hogy miért. Az világos, hogy az álmosságot és a kimerültséget jelzi, de kell lennie valami konkrét magyarázatnak is. Alábbi cikkünkben három lehetséges opciót vázoltunk fel.


Apolo Anton Ohno gyorskorcsolyázó elmélete szerint az ásítás javítja a sportteljesítményét, hiszen felébred az agyába jutó extra oxigén miatt. Az ő nyolc olimpiai érme elég bizonyítéknak számíthat, viszont a tudomány bizonyos tekintetből cáfolja ezt a meglátást. Az ásítás, amennyire tudjuk, nem javítja az általános oxigénszintet.

Fontos tudni, hogy Apolo Ohno gyermekkorában terhelés okozta asztmában szenvedett, ami miatt felnőttként bevezette az életébe a mindennapi légzésgyakorlatokat. Mind ezt a mentális egészségének és a fizikai teljesítményének megőrzése érdekében. Az ásítás elképzelhető, hogy ennek a rutinnak a részét képezi, neki pedig bizonyára tökéletesen bevált.

Egy másik elmélet szerint ez a folyamat táplálja az agy egy kis részét, amely fontos szerepet játszik a térbeli tájékozódásban, a memóriában és a tudatosságban — írja a Psychology Today. Ezek alapján ez az önkénytelen reakció segíthet a fókuszáltságban és az odafigyelésben a mindennapi feladatok elvégzése alatt.

Egy macska \u00e1s\u00edt

Fotó: Unsplash/Sebastian Latorre

A harmadik lehetőség pedig a szociális funkcióban rejlik. Egy 2021-es tanulmányban az emberek éberségét tesztelték. A szakértők megállapították, hogy az ásítástól nagyobb valószínűséggel észlelték az alanyok a környezetükben lévő veszélyeket. Elég elképzelni egy hétköznapi helyzetet ennek a megértésére, például egy autós kirándulást. A sofőrök ettől a természetes jelzőrendszertől érezhetik, hogy ideje pihenni egy kicsit.

Ez a belső riasztó valójában az rokonszenvességre is kiterjedhet. Egy 135 egyetemi hallgató együttműködésével végzett kutatás bebizonyította, hogy — a többi résztvevő által — empatikusabbnak titulált személyek sokkal többször ásítottak, mint a kőszívűbbnek vélt diákok.

Mindent összegezve, az ásítás hasznos lehet a sportteljesítmény növelésében és az alapvető légzésgyakorlatok kibővítéséhez. Emellett a különböző veszélyek előrejelzésében is nagy segítséget nyújthat, valamint a szociális háló megszilárdításában is jelentős szerepet tölthet be.

Nyitókép: Shutterstock