Ablakon kinéző férfi, sötét szobában

Ez segíthet megjósolni a depresszió kialakulásának kockázatát

A stresszhormon kortizol magasabb szintje növelheti a depresszió kialakulásának kockázatát egy új kutatása szerint.

A The Irish Longitudinal Study on Aging (TILDA) kutatói megállapították, hogy a 2014-ben gyűjtött hajmintákból mért magasabb kortizolszint az idősebb felnőtteknél a koronavírus-járvány első hónapjaiban, hat évvel később a depresszió kialakulásának nagyobb valószínűségével függött össze, olvasható a Medical Xpress cikkében.

A hajban mért kortizol vélhetően tükrözi a korábbi stresszhatást, valamint más, még teljes mértékben meghatározásra váró biológiai és pszichológiai tényezőket.

A magasabb szinteket néha olyan egyéneknél figyelik meg, akik jelenleg depressziósak, de az eredmények azt sugallják, hogy az így mért kortizol segíthet megjósolni azt is, hogy egy fokozott stresszel teli időszakot követően a jövőben ki lesz hajlamos a depresszióra.

A pandémia első évében 60 éves és idősebb emberek körében végzett vizsgálat megállapította, hogy az eredmények nem különböznek a férfiak és a nők között.

Dr. Joanne Feeney, a tanulmány vezető szerzője és a Trinity orvosi gerontológia vezető kutatója kifejtette, hogy a kutatás rávilágít a longitudinális vizsgálatok egyik legfontosabb előnyére.

„Mivel a TILDA évek óta gyűjti az adatokat, vissza tudtunk tekinteni az időben 2014-ig, amikor a kortizolszinteket mértük, és meg tudtuk vizsgálni, hogy a COVID-19 során összefüggésbe hozható-e a depresszió fokozott kockázatával”

– fogalmazott.

Fotó: Pinterest

A kutatók szerint az eredmények időszerűek.

„Tekintettel a vírus és a zárlatok mentális egészségre gyakorolt negatív hatására, az eredmények fontosak annak megértéséhez, hogy kik lehetnek a leginkább veszélyeztetettek, és a jövőre vonatkozó lehetséges védőintézkedéseken való gondolkodáshoz”

– tette hozzá Feeney.

Rose Anne Kenny professzor, a TILDA vezető kutatója elmondta, hogy a kortizol hajmintákból történő mérése nagyon újszerű megközelítés egy népességvizsgálatban, ez az első alkalom, hogy ezt ilyen nagy léptékben alkalmazzák Írországban.

„Ez lehetővé teszi számunkra a hormonális stresszhatások egyszerű mérését – amihez korábban egy nap alatt öt vér- vagy nyálmintára volt szükség. A kortizol összefügg a gyors és lassú öregedési folyamatokkal, a stressz pedig fontos meghatározója ezeknek és biológiai öregedésünknek.”

Nyitókép: Unsplash