Egy ember gondolatait illusztráló kép

Egy pozitívnak hitt személyiségjegy összefügg az öngyilkossági hajlammal​

Milyen személyiségjegyek függenek össze az öngyilkossági hajlammal? Egy összefoglaló tanulmány most bebizonyította, hogy egy többnyire pozitívnak hitt tulajdonság sokkal veszélyesebb lehet, mint gondolnánk.


Az összefoglaló tanulmány szakértői hozzávetőlegesen 45 korábbi kutatás alapján következtettek az eredményekre. Ezekből megállapították, hogy a perfekcionizmus összefüggésben áll az öngyilkossági gondolattal és magával az öngyilkossággal is. Ez azért szokatlan, mivel ezt a jellemvonást többnyire mindenki pozitív tulajdonságként tartja számon.

A legtöbb munkahelyen keresik is az ilyen személyeket, mivel abban bíznak, hogy fokozott odafigyeléssel és pontossággal végzik el a feladataikat. Ezzel együtt viszont a tulajdonsághoz tartozik a nagyfokú önkritika, az állandó megfelelési kényszer, és a saját döntésekkel, illetve cselekedettekkel kapcsolatban érzett bizonytalanság is.

„Hajlamosak vagyunk úgy gondolni a perfekcionizmusra, mint potenciálisan jó dologra. De néhány ember számára még a kiválóság sem elég jó, és ez az, ahol problémákba ütköznek. A hibátlansághoz való ragaszkodás egyszerűen mentálisan nem egészséges, adaptív vagy tanácsos"

— mondta Martin Smith, a tanulmány első számú szerzője.

Egy stresszes f\u00e9rfi nem b\u00edr a feladataival

Fotó: Shutterstock

Az eredmények mindent összesítve 12 ezer személy pszichológiai adatain alapulnak. Egyelőre sajnos nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy a perfekcionizmus milyen szorosan függ össze az öngyilkossági hajlammal. Viszont a tökéletességre való kényszeres törekvés elviselhetetlenné teheti a világ és az élet javíthatatlan hibáit.

Arról nem is beszélve, hogy az ilyen személyek legtöbbször nem kérnek pszichológustól — és senki mástól sem — segítséget.

„Eredményeink csatlakoznak ahhoz a szélesebb körű szakirodalomhoz, amely arra utal, hogy amikor az emberek a szociális világukat nyomással teli, ítélkező és hiperkritikusnak tapasztalják, különböző potenciális menekülési eszközökön gondolkodnak és/vagy vesznek bennük részt (pl. alkoholfogyasztás és falásrohamok), beleértve az öngyilkosságot is"

— olvashatjuk a PsyBlog cikkében a kutatók meglátásit.

Nyitókép: Shutterstock