Wadi Rum, Jordánia

Ezeken a lenyűgöző helyszíneken forgatták a két Dűne-filmet

A Dűne: Második rész nemcsak történetével és karaktereivel, hanem képeivel és helyszíneivel is tömegeket ejt ámulatba. Alábbi cikkünkben bemutatjuk, milyen valós forgatási helyszíneknek köszönhetjük Arrakis homokdűnéit!


​Wadi Rum, Jordánia

Wadi Rum, Jord\u00e1nia

Fotó: Paula Rogerson/Unsplash

A Dűne-filmek legnagyobb részét abban a Wadi Rumban forgatták, amely az UNESCO világörökség részét képezi. A jordániai sivatag hatalmas mérete miatt tökéletes arrakisi helyszínnek bizonyult már a forgatás legelső percében. Ha pedig valahonnan még ismerős a hely atmoszférája, az nem véletlen, hiszen számos jelenetet forgattak itt korábban a Star Wars és Transformers-univerzumában.

Wadi Rumot a Hold völgyének is nevezik, köszönhetően a túlvilági homokos terepnek, amelyet tornyosuló sziklák törnek meg. Ezek Villeneuve esetében tökéletesen megfeleltek a fremenek otthonaként. Így már könnyű megérteni, hogy a direktor és az egész stáb miért gondolta, hogy ez a legtökéletesebb helyszín Frank Herbert sci-fi eposzának.

Liwa oázis, Egyesült Arab Emírségek

Liwa o\u00e1zis, Egyes\u00fclt Arab Em\u00edrs\u00e9gek

Fotó: Shutterstock

Az Abu-Dzabiban található Liwa oázis szintén a Dűne számos sivatagi felvételének helyszínéül szolgált. A rendező szerint ezt a helyet nem csak, hogy felhasználta a nemrég bemutatott második részben, de állítása szerint ez az atmoszféra és a közelben megtalálható Abu Dhabi valóban inspirálta is őt.

Azokat a felvételeket, amelyeket mi készítettünk, nem lehet egy hátsó parkolóban lévő hangstúdióban létrehozni. Minden felvételt a tájnak megfelelően terveztem meg

folytatta Villeneuve, aki hamarosan bele is vághat a harmadik rész előmunkálataiba.

Bár valóban csodás helyeket választott ki magának a stáb, egyes kritikusok negatívumként jegyezték, hogy a rendező nem is gondolt arra, hogy szerepeltesse a világ e részeiről származó színészeket. Főleg, hogy valóban erősen visszaköszön az iszlám és az arab kultúra befolyása a vásznon.

Egyéb helyszínek

Ezek mellett az első részben bepillantást nyerhettünk Paul Atreides szülőbolygójára, a Caladanra, amelyet a stáb a zöld és kék színekben úszó norvégiai fjordokon, egész pontosan a Kinn-szigeteken rögzített. Továbbá hazai kötődése is van egyes jeleneteknek, hiszen az épített hátterek előtt felvett részeket a budapesti Origo filmstúdióban vették fel.


Nyitókép: ji.mmm.yy/Unsplash