egy nagyobb aszteroida

Egy „városgyilkos" aszteroida halad el a Föld mellett

A NASA Jet Propulsion Laboratory egy óriási „városgyilkos" aszteroidát észlelt, amely a bolygónkhoz legközelebb 2,8 millió kilométer távolságra húz el.


Csak összehasonlításképpen: a Hold körülbelül 384 ezer kilométerre van a Földtől, tehát ez az aszteroida 7,4-szer olyan messze van a Földtől, mint a Hold. A száguldó űrszikla körülbelül 66 ezer kilométer/órás sebességgel száguld, és a NASA szerint nagyjából 270 méter átmérőjű, vagyis nagyjából akkora, mint egy amerikai futballstadion – írja a Science Alert.

A szakértők az ilyen méretű aszteroidákat néha „városgyilkosoknak" nevezik, mert képesek lennének egy egész várost elpusztítani, ha a Föld lakott részével ütköznének.

Ez az aszteroida azonban túl kicsi és túl messze van ahhoz, hogy távcső nélkül látni lehessen. Körülbelül 10 ezerszer halványabb, mint a szabad szemmel látható leghalványabb csillagok, nyilatkozta Gianluca Masi asztrofizikus, a Virtual Telescope Project tudományos igazgatója.

De ha szeretnéd végignézni, ahogy elszáguld mellettünk, akkor megteheted, Masi és kollégái ugyanis élőben rögzítették az eseményt. A videón meg tudod különböztetni a 2008 OS7 aszteroidát, mint egy apró pontot, amely elmegy a háttérben lévő más fix apró pontok, azaz csillagok mellett.

A VTP már más hasonló átrepülést is rögzített, és ez mindig nagyon izgalmas látvány

− mondta Masi.

A 2008 OS7 aszteroida 962 naponként kerüli meg a Napot. Miután elhaladt a Föld mellett, folytatja ovális alakú pályáját a Naprendszerünkön keresztül. Hosszúkás alakú pályája azt jelenti, hogy minden alkalommal, amikor az aszteroida megközelíti a Földet, a bolygónktól való távolsága jelentősen változik. A Space Reference weboldal becslése szerint például a következő, 2037. júliusi közeledésekor mintegy 15 millió kilométerre lesz a Földtől.

A 2008 OS7 aszteroidát a NASA „potenciálisan veszélyes" aszteroidának nevezi mérete és a Földhöz való közelsége miatt.

A tudósok eddig több mint 34 ezer földközeli objektumot azonosítottak, ebből valamivel több mint 2300-at minősítettek potenciálisan veszélyesnek. A NASA gyanúja szerint azonban sokkal több van odakint, amelyeket még nem fedeztek fel. Ha egy óriási aszteroida a Föld felé tartana, 5-10 évre lenne szükségünk ahhoz, hogy elpusztítsuk vagy eltérítsük.

A NASA Jet Propulsion Laboratory (Sugárhajtási Laboratórium) már dolgozik a Földközeli objektumfelmérő küldetésen, amely 2027 szeptemberében indul. Ez egy infravörös űrteleszkópot küldene a Föld körüli pályára, ami észleli a bolygónkat fenyegető földközeli objektumokat.

Nyitókép: Getty Images