Szardínia, Olaszország

Olcsóbb egy olasz nyaralás, mint egy nap a Balatonnál

Meg fogsz lepődni, de úgy tűnik, idén nyáron már egyáltalán nem drágább a tengerparton nyaralni, mintha a Balatonra mennénk. Még akkor sem, ha étteremben étkezünk, és pár koktél is legurul esténként.


A TikTokra került ki egy videó, amiből részletesen tájékozódhatunk, hogy egy magyar nyaraló megközelítőleg mennyit költ Szardínia szigetén.

A Pénzcentrum korábban azt is megvizsgálta, hogy mennyibe kerül 2024-ben egy átlagos nap a Balatonnál, mennyit nőtt az élelmiszerek és a szállások ára a vendégek és a vendéglátósok szerint. A kutatásból kiderült, egy háromnapos hosszú hétvége egy négyfős család számára körülbelül 170 ezer forint, és ebben az utazási költségek még nincsenek benne. A vendéglátósok a munkaerőhiányra fogták a drágulást, illetve arra, hogy a friss munkavállalók már nyugati béreket kérnek.

Korábbi vizsgálódásaikból az is kiderült, hogy semHorvátországban, sem Olaszországbannem kerül többe egy hétvége, ha az utazási költségekkel nem számolunk. A videóból pedig az is kiderül, hogy nem csak a szállások, de az olasz tengerparti büfék, éttermek, fagyizók árai is hasonlóak a balatoniakhoz. A poszt alapján Szardínia szigetén

  • egy pisztáciás croissant: 1,8 euró (710 forint)
  • egy margherita pizza: 6 euró (2370 forint)
  • egy adag tintahal karika 18 euró (7100 forint)
  • egy tomato gnocchi 14 euró (5530 forint)
  • egy fagylalt: 3 euró (1184 forint)

tiktok

Ha ezt úgy vesszük, mint egy fő napi étkezése, összesen 17 594 forintra jön ki, míg a Balatonon a Pénzcentrum számításai szerint az étkezés napi költsége átlagosan kb. 37 500 forint.

Tóth Ákos, az Utazómajom Facebook oldal tulajdonosa nyilatkozta nemrég, hogy a luxuskategóriás nyaralások árai már mindenhol hasonló árkategóriába esnek, ha viszont alsó-középkategóriás nyaralásra készülünk, külföldön már jobb kevesebbért tehetjük ezt meg, mint a Balatonnál.

Forrás: Penzcentrum

Nyitókép: Shutterstock