A Brit Awards eltörli a férfi és női kategóriák szerinti díjazást

A Brit Awards eltörli a férfi és női kategóriák szerinti díjazást

Jövő évtől a két kategória már egy, a legjobb brit művésznek járó díjjá válik.

Dua Lipa és J Hus még nem sejthette az idei Brit Awards-díjátadón, hogy úgy vonulnak be a történelembe, mint az utolsó énekesek, akik még nemek szerinti kategóriákban nyerték meg a legjobb női és férfi előadó díját. Jövőre ugyanis – sokak szorgalmazására – már nem lesz külön női és férfi kategória, írja a BBC.

A britek a díjátadó 1977-es indulása óta nemi szempontok szerint díjaztak, de az utóbbi években egyre több előadó szólalt fel a rendszer megváltoztatása érdekében, többek között Sam Smith és Will Young korábban szorgalmazták a változtatást, mondván, a jelenlegi rendszer kizárja a nem-bináris művészeket.

A nem-bináris Smith lemaradt egy jelölésről az idei díjátadón. Albumuk, a Love Goes a második helyet érte el a brit listán, de úgy érezték, nem tudnak bekerülni a jelölésbe a nemek szerinti kategóriák miatt. A szervezők azt ígérték, hogy 2019-ben felülvizsgálják a díjakat, de a férfi és női kategóriákat mindeddig érintetlenül hagyták.

Az Instagramon akkoriban az előadó azt kérte, hogy a díjátadók jobban tükrözzék azt a társadalmat, amelyben élünk.

„A britek fontos részét képezték a karrieremnek. A zene számomra mindig is az egyesülésről szólt, nem a szétválásról. Várom azt az időt, amikor a díjátadók tükrözhetik azt a társadalmat, amelyben élünk. Ünnepeljünk mindenkit, nemre, fajra, korra, képességekre, szexualitásra és osztályra való tekintet nélkül"

– mondta Smith egy most törölt bejegyzésében.

„Ha ma a nulláról építenéd fel a díjakat, valószínűleg ezekkel a feltételekkel tennéd. Miért ne tudnának olyanok, mint Adele és Ed Sheeran, fej-fej mellett versenyezni és mindkettőt művészként megítélni... feltételezve, hogy jelölték őket a díjra?"

– mondta Gennaro Castaldo, a díjat működtető zeneipari szervezet, a BPI szóvivője.

A változás a nemzetközi kategóriára is igaz, ahol a legjobb nemzetközi férfi és női díjat – amelyet idén a The Weeknd és Billie Eilish nyert – egyetlen, a legjobb nemzetközi művész díja váltja fel.

Amikor 2019-ben először javasolták a változtatást, sokan attól tartottak, hogy a döntés marginalizálhatja a női előadókat. De más zenei díjak tapasztalatai szerint ennek nem szabadna megtörténnie.

Az MTV Video Music Awards legjobb férfi és női díját 2017-ben felváltotta a legjobb előadó díja – azóta a nyertesek Ed Sheeran, Camila Cabello, Ariana Grande, Lady Gaga és Justin Bieber voltak. A Grammy-díj 2012-ben a férfi és női kategóriákat egyesítette a legjobb popénekes, country vokál és R&B énekes előadók kategóriában. Az azóta eltelt tíz év során a díjak pontosan fele-fele arányban oszlottak meg férfiak és nők között.

Nyitókép: Getty Images / Dave Benett / David M. Benett