Ez a népszerű édesítőszer még a DNS-ben is változást idézhet elő

Ez a népszerű édesítőszer még a DNS-ben is változást idézhet elő

A mesterséges édesítőszert, a szukralózt széles körben használják az élelmiszeriparban, és olyan termékekben található meg, mint a diétás üdítők és rágógumik. Egy új tanulmány szerint azonban károsíthatja a sejtjeinkben lévő DNS-anyagot is.


Mivel a DNS tartalmazza a genetikai kódot, amely testünk növekedését és fenntartását szabályozza, ez számos egészségügyi problémához vezethet – kezdte a ScienceAlert.

A kutatók pedig felszólították az élelmiszer-szabványügyi hatóságokat, hogy vizsgálják felül a cukorhelyettesítő biztonságosságát és szabályozási státuszát. A tanulmány a szukralóz-6-acetát genotoxikusságát vizsgálta: ez a kémiai vegyület akkor keletkezik, amikor a szukralózt lenyeljük, és a szervezetben metabolizálódik.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság az összes genotoxikus anyagra vonatkozóan 0,15 mikrogramm/fő/nap toxikológiai küszöbértéket állapított meg. Azonban már az egy szukralózzal édesített italban lévő mennyiség is meghaladja ezt a küszöbértéket. És ez még nem számol azzal a mennyiséggel, amely metabolitként keletkezik fogyasztás után

− nyilatkozta Susan Schiffman biomérnök az Észak-Karolinai Állami Egyetemről.

Shutterstock

Tehát, a szukralóz-6-acetát már a fogyasztás előtt is jelen van ezekben az italokban, de fogyasztás után még több termelődik belőle a gyomrunkban. A szukralóz tulajdonképpen a szukralóz-6-acetát finomított változatából készül, amelyet szacharóz cukorból szintetizálnak.

A vizsgálatban kutatók egy sor laboratóriumi tesztet végeztek emberi vérsejteken és bélfali szöveteken, hogy lássák, hogyan reagálnak a szukralózra és a szukralóz-6-acetát vegyületre. A bélsejtek genetikai aktivitását is vizsgálták, mindezt a DNS-károsodás kimutatására szolgáló szabványosított elemzési eljárásokkal.

A tesztek megerősítették a genotoxikus és klasztogén (DNS-szálakat megtörő) mechanizmusokat, valamint kimutatták a gyulladással, oxidatív stresszel és a rákos megbetegedésekkel összefüggésbe hozható gének expressziójának növekedését.

Sőt, a bélbélés is károsodott: a vegyi anyagok károsítják a kapcsolódási pontokat, ahol a bélfal sejtjei összekapcsolódnak egymással. Ennek következtében a részben megemésztett táplálék és a toxinok beszivároghatnak a véráramba.

A szakemberek éppen azért arra hívják fel a figyelmet, hogy hagyjunk fel a szukralóz szedésével és minden olyan dolog fogyasztásával, ami tartalmazza.