Frank Sinatra és fia, Frank

3 furcsa emberrablási kísérlet a történelemből, ami felett nem tudunk napirendre térni

Jó néhány hírhedt emberrablás történt a múltban, melyek akkoriban az egész világ figyelmét felkeltették − és képesek még évtizedekkel később is lenyűgözni az embereket. Ezekből gyűjtöttünk össze három olyat, amelyek felett még most sem tudunk napirendre térni.


1. Nell Donnelly

Nell Donnelly Nelly Don nev\u0171 m\u00e1rk\u00e1j\u00e1nak gy\u00e1rt\u00e1sa k\u00f6zben

Fotó: Profimedia

A nagy gazdasági világválság idején több ezer emberrablás történt. Az áldozatok között volt a Kansas Cityben élő Nell Donnelly, az ország egyik legkiválóbb divattervezője; Nelly Don nevű márkája egy kis stílust biztosított a depresszió korának takarékos asszonyai számára. A Donnelly Garment Company 3,5 millió dolláros (1,2 milliárd forintos) vállalkozássá nőtte ki magát – persze ez a rosszszándékú emberek figyelmét is felkeltette.

1931. december 16-án Donnelly-t és sofőrjét fegyveresek támadták meg, kiszállították őket az autóból, és egy egy órányira lévő helyre vitték őket. 75 ezer dollárt (megközelítőleg 26 millió forint) követeltek Donellyért, hozzátéve, hogy ha nem kapják meg, a sofőrt megölik, Donnellyt pedig megvakítják.

Donnelly férje gyorsan értesítette szomszédjukat, James Reedet − aki volt amerikai szenátor volt, sok hasznos kapcsolattal, többek között a szervezett bűnözéssel is. Ő kapcsolatba lépett Johnny Lazia maffiafőnökkel, és megfenyegette őt: vagy segít megtalálni Donnelly-t, vagy fegyverrel indul a vállalkozása ellen. A fenyegetés bevált: Lazia emberei megtalálták az emberrablókat, és felszólították őket, hogy állítsák le a tervet, ha nem akarnak vele összeütközésbe kerülni. Donnelly és a sofőrje december 18-án kiszabadult. Mindhárom emberrablót azonosították és bebörtönözték, de a történet itt még nem ért véget.

Néhány évvel a megpróbáltatásai után Nell elvált a férjétől, és hozzáment ahhoz a férfihoz, aki megmentette − James Reedhez. Évtizedekkel később kiderült: Donnelly és Reed már jóval az emberrablás előtt kapcsolatban álltak, sőt, még egy fiuk is született.

​2. Frank Sinatra Jr.

Frank Sinatra Jr.

Fotó: Profimedia

1963. december 8-án a világ még mindig John F. Kennedy elnök meggyilkolásától volt hangos, amikor egy másik amerikai legendáról is nyugtalanító hírek érkeztek: Frank Sinatra 19 éves fiát, Frank Jr.-t elrabolták. Az ifjabb Sinatra épp saját énekesi karrierje kezdetén állt, és a nevadai Stateline-ban a Harrah's Club Lodge-ban tartott előadást, amikor két férfi elrabolta őt az öltözőjéből.

Az emberrablók két nappal később felvették a kapcsolatot idősebb Frankkel, és 240 ezer dollárt (ez ma körülbelül 2,3 millió dollár, azaz körülbelül 820 millió forint) követeltek a fiáért. Az idősebb Sinatrának (aki értesítette az FBI-t) meghagyták, hogy csak nyilvános telefonról hívhatja őket, és a pénzt a kaliforniai Sepulvedában két iskolabusz között adja le. Az FBI letette a pénzt, és míg az emberrablók közül ketten elmentek azt felvenni, a harmadik, John Irwin elengedte Frank Jr.-t, akit később hosszú gyaloglás után Bel Airben bolyongva találtak meg.

Bár nem sokat látott, Frank Jr. elég részlettel tudott szolgálni ahhoz, hogy az FBI eljusson a Canoga Park-i házhoz, ahol fogva tartották, ahol további bizonyítékokat találtak. Irwin bevallotta a bűntényt a bátyjának, aki felhívta az FBI-t, és a három emberrablót letartóztatták.

Érdekesség, hogy Frank Sinatra élete végéig hordott magánál 10 tízcentest, arra az esetre, ha egy nyilvános telefonfülkében kellene tárgyalnia az emberrablókkal.

​3. John Paul Getty III.

J. Paul Getty III.

Fotó: Profimédia

J. Paul Getty III., J. Paul Getty olajmágnás unokája 1973. július 10-én, valamikor hajnal előtt eltűnt Rómában. Pár nappal később az édesanyja váltságdíjkérő levelet kapott olasz gengszterektől, amelyben 17 millió dollárt (6 milliárd forint) követeltek, amit később egy kézzel írott levél követett a fiától, amelyben könyörgött: „Kérem, ne hagyjátok, hogy megöljenek". A Getty család egyes tagjai azonban nem aggódtak annyira, mert Getty korábban már viccelődött azzal, hogy emberrablást rendez, hogy pénzt szedjen ki a nagyapjából.

Az egyetlen családtag, akinek volt 17 millió dollárja, a nagyapja, J. Paul Getty volt, ám ő a vagyona ellenére közismerten fukar volt, de nem ezért nem fizetett unokájáért.

Van még 14 unokám. Ha egy fillért is fizetek, 14 elrabolt unokám lesz

− mondta.

Öthónapos megpróbáltatásai során Getty III. elrablói egyszer levágták a fülét, amelyet elküldtek egy római újságnak. Azzal fenyegetőztek, ha nem kapják meg hamarosan a pénzt, hogy a családja darabonként kapja meg a testrészeit.

Végül megállapodtak egy 2,89 millió dolláros (1 milliárd forint) csökkentett váltságdíjban, de John PearsonPainfully Rich (Fájdalmasan gazdag) című könyve szerint idősebb Getty „a váltságdíjnak csak azt a részét fizette ki, amely adólevonható lett volna − a többit a fiú apjának kellett állnia". (II. Getty nem rendelkezett a pénzzel, ezért az idősebb Getty kölcsönadta neki − 4 százalékos kamattal). III. Getty 1973 decemberében szabadult, de a fogság borzalmai továbbra is kísértették.

Drogfüggő lett, majd 25 éves korában súlyos agyvérzést kapott, amely hatással volt a mozgásképességére, beszédére és látására.

Forrás: Mentalfloss

Nyitókép: Profimedia