II. Erzsébet királynő, Meghan Markle és Harry herceg

Előkerült Erzsébet királynő egyik titkos levele, amelyben Harryéket védelmezi

Nemrég nyilvánosságra került egy levél azzal a rágalmazási perrel kapcsolatban, amit Harry herceg egy brit újság ellen folytat. A dokumentumból az derül ki, hogy Erzsébet királynő azt szerette volna, ha Harry és családja biztonságban lenne.


A levélben az olvasható, hogy „elengedhetetlenül fontos" volt őfelsége számára, hogy Harry, feleségével, Meghan Markle-lel és gyermekeikkel, Archie herceggel és Lilibet hercegnővel együtt folyamatos biztonságban legyen a 2020-as amerikai költözésük előtt. A levél pontos megfogalmazása szerint Harry és Meghan „továbbra is hatékony biztonságban" kell részesüljön a „szélsőségesekkel" szemben − áll a palota nevében írt levélben. A levelet bizonyítékként mutatták be a High Courtban Harry jelenlegi rágalmazási pere közepette a Mail on Sunday című napilap ellen.

A levelet a néhai királynő magántitkára, Sir Edward Young írta, és Sir Mark Sedwill brit kabinetminiszternek küldték el az Erzsébet királynő által 2020 januárjában tartott sandringhami csúcstalálkozó után, amelyen Harry és Meghan jövőjét vitatták meg a királyi családban, miután a pár bejelentette, hogy az év január 8-án visszalépnek a királyi család dolgozó tagjaiként.

Bizonyára megértik, hogy a sussexi herceg és hercegné biztonsága rendkívül fontos Őfelsége és családja számára. Tekintettel a hercegnek a királyi családba való beleszületéséből adódó közszereplésére, katonai szolgálatára, a hercegné saját, független profiljára, valamint arra a jól dokumentált múltra, hogy a Sussex családot szélsőségesek célba vették, elengedhetetlen, hogy a család továbbra is hatékony biztonságban legyen

− áll a levélben.

II. Erzs\u00e9bet kir\u00e1lyn\u0151 \u00e9s Harry herceg \u00f6sszenevetnek

Fotó: Getty Images

Harry rágalmazásért perli az Associated Newspapers Ltd.-t, a Daily Mail és a Mail on Sunday kiadóját egy 2022-es, a biztonsági intézkedéseiről szóló cikk miatt, amely szerinte „támadás volt a becsületessége és integritása ellen". Harry nem jelenik meg személyesen a háromnapos londoni tárgyaláson, ahol az a kérdés, hogy Harry és Meghan anyagi támogatása a királyi családtól megszűnt-e a visszalépésük és az Egyesült Államokba költözésük után.

A Mail on Sunday azt állítja, hogy Harry nem ajánlotta fel a sandringhami csúcstalálkozó után a rendőri védelem kifizetését, ahogy Harry jogi csapata érvelt, és csak azután vetette fel az ötletet, hogy kezdeményezte a bírósági felülvizsgálat iránti keresetet.

Harry elvesztette azt a kísérletét, hogy a Mail on Sunday elutasítsa a rágalmazási perrel szembeni védekezését, mivel Matthew Nicklin bíró úgy döntött, hogy Harry keresetének bíróság elé kell kerülnie. Egy másik, szintén az Egyesült Királyságban lévő biztonsági szolgálatával kapcsolatos ügyben Harry a Királyi és Közszereplők Védelmi Végrehajtó Bizottságát (RAVEC) támadja a 2020-as visszalépést követően az Egyesült Királyságban lévő rendőri védelmének megszüntetéséről szóló döntése miatt.

A meghallgatás során Harry arról beszélt, hogy szeretné, ha Archie és Lilibet „otthon éreznék magukat" a szülőföldjén, ami nem valósulhatott meg, mivel jelenleg „nincs lehetőség arra, hogy biztonságban legyenek, amikor brit földön tartózkodnak". Harry azt is elmondta az ügyvédei által megosztott nyilatkozatában, hogy „kénytelen volt" visszalépni a királyi feladatoktól, és hozzátette:

Az Egyesült Királyság központi szerepet játszik a gyermekeim örökségében, és egy olyan hely, ahol szeretném, ha ugyanúgy otthon éreznék magukat, mint ott, ahol jelenleg élnek. Nem tehetem ki ilyen veszélynek a feleségemet, és nem vagyok hajlandó magamat is feleslegesen veszélynek kitenni.

Forrás: Marie Claire

Nyitókép: Getty Images