San Sebatián városa Spanyolországban

Ez az európai város betiltaná a szállodákat, annyira utálja a turistákat

Egy európai város hamarosan bevezet néhány új szabályt, hogy ezzel megpróbálja korlátozni a turisták számát. Az egyik ilyen terv a szállodák betiltása.


Nem nehéz megérteni, hogy miért özönlenek ezrével a turisták a dicsőséges spanyol San Sebastián városába, mely kialakításához Baszkföld - azaz Európa egyik legrégebbi kultúrája és öröksége járult - hozzá. A város azonban úgy tűnik kezdi megelégelni a turistákat, ugyanis új szabályokkal próbálja meg korlátozni a számukat.

Komoly aggodalomra azonban nincs ok, a város ugyanis nem a meglévő szállodákat szeretné megszüntetni. A városi tisztviselők az új szállodák és apartmanok megnyitását akarják betiltani, hogy ezzel elősegítsék a turizmus fenntarthatóbb megközelítését.

Ráadásul nem ez az első hely Európában, sőt Spanyolországban sem, ahol így tesznek. Palma de Mallorca lett ugyanis az első spanyolországi város, amely 2018-ban betiltotta az Airbnb-t. Idén pedig az olaszországi Firenze jelentette be, hogy betilt minden új Airbnb-t. Aztán ott van Sevilla, amely nemrégiben bejelentette, hogy nem engedélyezi a legény- és leánybúcsúkat. Szóval vannak még városok, ahol szeretnék a turistákat távolabb tartani.

San Sebastián polgármestere, Eneko Goia azt mondta, hogy a város egyes területeit telítettnek nyilvánítják. Szerinte ugyanis a turisták számára már most is bőséges a kínálat az üdülési szálláshelyekből.

A város állapotáról szóló jelentés felvázolta a turizmus által okozott negatív hatásokat, többek között az élelmiszer és a kultúra minőségének romlását. A lakosoknak pedig annyira elegük lett a turisták számából, hogy San Sebastiánban is megjelentek turizmusellenes graffitik, amelyek olyan üzeneteket tartalmaznak, mint például a „menjetek haza”.

Nyitókép: Shutterstock

(Time Out)