egy nő mutatja a fogait

Hamarosan itt a gyógyszer, amivel új fogat növeszthetünk

Japánban a Kiotói Egyetemi Kórház tudósai hamarosan megkezdik a világ első klinikai kísérleteit a fogak visszanövesztésére szolgáló gyógyszerre.


A Toregem Biopharma japán startup cég kutatói olyan betegeket terveznek bevonni a vizsgálatokba, akiknek születésüktől fogva hiányzik néhány vagy az összes foguk, ez a veleszületett anodontia nevű állapot.

A betegek olyan antitest-kezelést kapnak, amely hatástalanítja az USAG-1 nevű fehérjét, amelyről úgy vélik, hogy megakadályozza, hogy a „fogbimbók", amelyek a legtöbb embernél megvannak, akár tejfogakká, akár maradandó fogakká fejlődjenek.

Az ebben az állapotban szenvedő emberek hagyományos módon implantátumok vagy műfogsor beszerzéséhez folyamodnak. A Toregem kezelése azonban egy „harmadik lehetőséget" biztosíthat számukra, ahogyan azt Katsu Takahashi társalapító a Nikkei Asia által idézett nyilatkozatában kifejtette.

A csapat azt reméli, hogy nemcsak azokat kezelhetik majd, akiknek születésüktől fogva nem tudtak fogat növeszteni, hanem azokat is, akiknek egyszerűen csak szuvasodás miatt hiányoznak a fogaik.

nevet\u0151 l\u00e1ny sz\u00e9p fogakkkal

Fotó: Unsplash

A szeptemberben induló, a kezelés biztonságosságáról megbizonyosodni hivatott kísérlet első fázisában 30 egészséges felnőtt férfi résztvevő vesz részt, akiknek legalább egy hátsó foga hiányzik. A 2. fázist az előzetes tervek szerint jövőre tervezik, és olyan két és hét év közötti, veleszületett anodontiában szenvedő betegeket vonnak be, akiknek születésüktől fogva legalább négy foguk hiányzik.

A csoport már sikeresen tesztelte a kezelést állatokon, és nem tapasztalt mellékhatásokat. A csapat 2018-ban görényeken tesztelte a gyógyszert, amelyeknek az emberhez hasonló fogbimbói vannak, és azt tapasztalták, hogy az új fogaik sikeresen kinőttek.

Az új fogak növesztésének ötlete minden fogorvos álma. Már végzős hallgató korom óta dolgozom ezen

− mondta Takahashi tavaly a The Mainichi című japán lapnak.

Forrás: Futurism

Nyitókép: Shutterstock