zacskóban folyadékok és pipereszerek

Ezért számít annyira, hogy mennyi folyadékot viszünk fel a gépre

Elképzelted már, hogy milyen lenne, ha végre bármennyi folyadékot felvihetnél a repülőgép fedélzetére? Persze nem hiába van a 100 ml-es szabály, de úgy tűnik, a közeljövőben ez is változhat.


Az új 3D szkennerek véget vethetnek a frusztráló folyadékhatároknak a repülőtereken, és ez a folyamat még ebben az évben enyhíteni fogja a biztonsági intézkedéseket. A csúcstechnológiás CT-szkennerek megszűntetik a 100 ml-es folyadékokra vonatkozó szabályt a főbb csomópontokon, ami a várakozási idő lerövidítését is ígéri.

​Miért vezették be a 100 ml-es szabályt?


2006 óta a légitársaságok utasai világszerte csak 100 ml-nél nem nagyobb folyadékot szállíthatnak kézipoggyászukban. A szabályt azt követően vezették be, hogy a brit rendőrség leleplezett egy terrorista tervet, amelynek célja az volt, hogy üdítőitalnak álcázott folyékony robbanóanyagokat robbantsanak fel egy sor transzatlanti járaton. Hidrogén-peroxidot és más anyagokat fecskendeztek 500 ml-es üdítős üvegekbe, a kupakokat pedig lezárták. Ha más összetevőkkel meghatározott erősségűre keverik, a közönséges fehérítőszer robbanásveszélyessé válhat.

Ha az összeesküvés sikeres lett volna, a feltételezések szerint sokkal halálosabb lett volna, mint a 9/11-es támadások. Több, az Egyesült Királyságból legalább öt amerikai és két kanadai repülőtérre tartó járat lett volna a célpont. A felfedezés után elővigyázatosságból teljesen betiltották a kézipoggyászok szállítását a repülőgépeken. Ezt később enyhítették, és bevezették a 100 ml-es tartályok határértékét.

A szakértők megállapították, hogy a kisebb tartályok összekeverése egy nagyobb tartályban, hogy a fedélzeten nagy károkat okozó robbanószerkezetet hozzanak létre, így már nem reális. A nem több, mint 100 ml-es flakonokat jelenleg egy átlátszó, újrazárható zacskóban kell szétválasztani, és a kézipoggyászból ki kell venni, amikor áthaladunk a biztonsági szkenneren.

​„A táska digitális kicsomagolása"

egy n\u0151i k\u00e9z tartja az \u00e1tvizsg\u00e1l\u00e1sn\u00e1l a folyad\u00e9kokat egy zacsk\u00f3ban

Fotó: Shutterstock

A folyadékokra vonatkozó szabály azonban hamarosan megszűnik néhány országban, köszönhetően a fejlett új biztonsági szkennereknek. Az orvosi területen használt komputertomográfiás (CT) röntgentechnológiát használva, az orvosi területhez hasonlóan, tiszta 3D-s képet adnak arról, hogy mi van az utasok táskájában.

​Káosz lesz a határokon?

Az Egyesült Királyság közlekedési minisztériuma szerint a szkennerek kifinomult fenyegetésérzékelő algoritmusokat is alkalmaznak, amelyek képesek a robbanóanyagok és egyéb veszélyek felismerésére. A meglévő 2D szkennerek képesek megkülönböztetni a szerves és szervetlen anyagokat, és a tárgyakat különböző színekkel jelenítik meg, de a CT szkennerek még ennél is tovább mennek. Ha egy tárgy gyanúsnak tűnik, a táskát további átvizsgálásnak vetik alá a biztonsági tisztviselők, akik megvizsgálják, hogy nem tartalmaz-e tiltott tárgyakat.

​Kevésbé biztonságos repülés?

A 100 ml folyadékra vonatkozó szabály eltörlése nem teszi kevésbé biztonságossá a repülést. Éppen ellenkezőleg, az új szkennerek az Egyesült Királyság közlekedési minisztériuma szerint javítani fogják a biztonságot, mivel részletesebb képet adnak arról, hogy mit hordanak maguknál az emberek.

A repülőtéri élményt is egyszerűsíti, lerövidíti a biztonsági ellenőrzés idejét, és kényelmesebbé teszi az utazást az utasok számára. További előnye a műanyaghulladék csökkenése, mivel az utasok lemondanak a több tucat eldobható piperepalackról a nagyobb tárolóedények helyett.

​Mikor törlik el a 100 ml-es folyadékokra vonatkozó szabályt Európában?

Néhány európai repülőtér már eltörölte a 100 ml-es folyadékokra vonatkozó szabályt. Az új szkennerek már használatban vannak az Egyesült Királyságban, a Durham megyei Teesside nemzetközi repülőtéren, az amszterdami Schipholon és a római Leonardo da Vinci nemzetközi repülőtéren. Az Egyesült Királyság kormánya 2024 júniusát tűzte ki az új biztonsági technológia bevezetésének határidejéül.

Forrás: Euronews

Nyitókép: Getty Images