A Santos Juanes-templom felújítási munkálatai 2023. március 29-én a spanyolországi Valenciában

Furcsa, de hatásos módszert találtak a templomi freskók restaurálására

Így még nem hoztak helyre festményeket és más műalkotásokat.


Pilar Bosch spanyol mikrobiológus 2008-ban a doktori címéhez szükséges kutatási témát keresve talált rá egy cikkre, amely felvetette annak ötletét, hogy a baktériumokat – Bosch szakterületét – a művészeti restaurálásban is fel lehet használn – utóbbi pedig az édesanyja szakterülete.

Ugyanebben az időben Bosch édesanyja, Pilar Roig éppen Antonio Palomino 18. századi festményeinek restaurálásán dolgozott Valencia egyik legrégebbi templomában.

Roig különösen nehezen tudta eltávolítani a ragasztót, amellyel a freskókat a Santos Juanes-templom faláról az 1960-as években végzett restaurálási munkálatok során eltávolították.

„Édesanyámnak nagyon nehéz problémát kellett megoldania, és találtam egy tanulmányt az Olaszországban a freskók tisztítására használt baktériumokról”

– nyilatkozta a Reutersnek Bosch, aki ebből a projektből írta meg a doktori disszertációját.

Több mint egy évtizeddel később a lány és az anya összefogott egy 4 millió eurós (4,46 millió dolláros) projektben, amelyet helyi alapítványok finanszíroznak, hogy a technikák egy részét felhasználják a valenciai műalkotások restaurálásához.

A mikrobiológus a baktériumokat az állati kollagénből készült ragasztóból vett minták etetésével képezte ki. A baktériumok ezután természetes módon enzimeket termelnek a ragasztó lebontására. Bosch-ék a baktériumokat ezután egy természetes algaalapú géllel keverték össze, majd a festményekre kenték – amiket az 1960-as években szedtek le a falakról, majd szögeltek vissza, még mindig ragasztóval borítva.

Három óra elteltével a gélt eltávolították, és láthatóvá váltak a ragasztómentes festmények.

„Régen szörnyű kézi munkával, meleg vízzel és szivaccsal dolgoztunk, ami órákig tartott és károsította a festményt”

– mondta a 75 éves Roig, akinek apja és nagyapja, valamint más rokonai is műtárgyvédelemmel foglalkoztak.