Egy lány bögréből iszik

Sokak kedvenc frissítő itala csökkenti a memóriavesztés kockázatát

Az életkor előrehaladtával komoly problémát jelenthet a memóriavesztés. Mivel mindannyian szeretnénk megőrizni emlékeinket, így számos kutatás foglalkozott már azzal, hogy mi segíthet az elme fitten tartásában. Egy új tanulmány sokak kedvenc frissítő italának hatásairól rántotta le a leplet.


Az adatgyűjtési folyamat részeként a szakemberek 27 842 férfi résztvevő táplálkozási szokásait és mentális egészségét figyelték meg. Ennek részeként megkérdezték őket az általános élelmiszer-fogyasztásukról, majd memóriateszteket végeztek a kezdeti állapotuk felméréséhez.

Folytatásképp négyévenként — 20 éven keresztül — ismét felkeresték őket. Többek között olyan kérdésekre kellett választ adniuk, mint hogy tapasztaltak-e az utóbbi időben memóriaproblémákat a csoportos beszélgetések vagy a különböző tévéműsorok nézése közben, vagy hogy nehezükre esik-e egy rövidebb lista — például bevásárlólista — megjegyzése.

Végeredményként megállapították, hogy a vörös és leveles zöldségeknek, valamint a bogyós gyümölcsöknek rendkívül nagy szerepük van a memória hosszútávú megőrzésében. Elméletileg azoknál, akik napi rendszerességgel legalább hat adag gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottak, 34 százalékkal kisebb volt a kockázata a gondolkodási képesség romlásának.

Volt azonban egy olyan élelmiszer, mely a legtöbb háztartásban megtalálható, és még ezeknél is sokkal jobban támogatja a szellemi egészséget. Ez nem más, mint a narancslé. Sokak kedvenc üdítőitala 47 százalékkal alacsonyabb kockázatot biztosít azok számára, akik napi rendszerességgel fogyasztják.

Ami hitelessé teszi a tanulmány kinyert adatait, hogy hosszú időn keresztül tudtak megfigyelni egy nagy létszámú csoportot. Az eredmények bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy fontos odafigyelni az étrendi döntéseinkre a mindennapok folyamán.

Forrás: PsyBlog