Harry Potter és a Főnix rendje, jelenetkép

Ennek a hírnek nem fogna örülni a Harry Potter-rajongók

A népszerű Jacobite gőzmozdonyt, amely a Harry Potter-filmekben is szerepelt, ismét felfüggesztették.


A skóciai turistalátványosságot a biztonsági előírások miatti vita miatt vonták le a sínekről. A West Coast Railways (WCR) már hónapok óta vitában áll a vonat kocsiajtóinak zárórendszerével kapcsolatos biztonsági kérdésekről.

A szolgáltatást először tavaly nyáron függesztették fel egy biztonsági jelentést követően, amelyet az Office of Rail and Road (ORR) tett közzé:

A mozgó vonat nyitott ablakán kihajoló személyt elütheti, amikor a vonat a vonathoz közeli infrastruktúra (beleértve a növényzetet, sziklavágásokat és földmunkákat) mellett halad el.

Az ORR ragaszkodik ahhoz, hogy a Jacobite szolgáltatás új központi zárrendszerrel szerelje fel a kocsikat. Kezdetben ideiglenes felmentést adtak a biztonsági szabály alól, így a szolgáltatás a szokásos módon folytatódhatott. Most azonban a WCR újabb felmentést kér az ORR-től a szabályok alól. Az új kérelemről szóló határozatra várva a szolgáltatást további értesítésig felfüggesztették.

Jacobite g\u0151zmozdony a Glenfinnan viadukton

Fotó: Shutterstock

A Jacobite áthalad a Fort William közelében lévő Glenfinnan viadukton, amely 2002-ben még a Harry Potter és a titkok kamrája című filmben is szerepelt. A teljes járat normál esetben márciustól októberig közlekedik Mallaig és Fort William között.

A vonatra foglalt utasoknak teljes visszatérítést ajánlottak fel, amíg a járatok közlekedése szünetel. James Shuttleworth, a szolgálat kereskedelmi vezetője arra figyelmeztetett, hogy a szolgáltatások felfüggesztése akár 50 millió font értékveszteséggel is járhat, ahogy mondta:

Ha az ORR nem ad újabb mentességet, úgy gondoljuk, hogy ez akár 50 millió font (23 milliárd forint) értékveszteséget is jelenthet mind a helyi, mind az országos közösségek számára.

Az ORR szóvivője azonban azt mondta, hogy a WCR-t „több évvel ezelőtt" tájékoztatták arról, hogy március 31-e után nem működhetnek, ha nem rendelkeznek sem a központi ajtózárrendszerrel, sem mentességgel.

A WCR ennek ellenére úgy döntött, hogy jegyeket árul, amikor még korántsem volt biztos, hogy a mentességre vonatkozó új kérelmet időben vagy egyáltalán meg fogják adni a szolgáltatások megkezdéséig.

Forrás: The Sun

Nyitókép: Profimedia