bicikliző fiatalok Amszterdamban

Ebben az európai városban a legmagasabb az idegenforgalmi adó a világon

Ebben az európai városban az egyik legnagyobb az idegenforgalmi adó a világon, főleg most, hogy 2024-re még emeltek rajta.


Amszterdamban 2024-ben megemelték az idegenforgalmi adó összegét. A turistáknak mostantól a szállodákban, kempingekben vagy üdülőkben eltöltött éjszakák árának 12,5 százalékát kell fizetniük.

A hajókirándulóknak 14 eurót (5400 forintot) kell fizetniük a holland város egynapos turistaadója szerint.

Ez jelentős emelkedést jelent Amszterdam korábbi idegenforgalmi adójához képest, amely az éjszakánkénti díj hét százalékába került.

A városi tisztviselők azzal indokolják a megemelkedett összeget, hogy az idegenforgalmi adóból befolyó pénzt a városrészekbe fektetik majd be.

Hester Van Buren, Amszterdam alpolgármestere elmondta:

A látogatók segítenek majd fizetni a város feladatainak ellátását. Ez az összeg lehetővé teszi számunkra, hogy kezeljük a túlturizmus következményeit, és további forrásokat irányítsunk az utcák tisztán tartására, valamint a városrészek és városrészek akut problémáinak megoldására.
Turist\u00e1k \u00fclnek Amszterdamban utc\u00e1j\u00e1n egy teraszon

Fotó: Getty Images

A holland főváros küzd a turizmus megnövekedésével, és szeretné, ha kevesebb turista látogatná a várost. Tavaly ennek érdekében az idegenforgalmi tisztviselők „Maradj távol" kampányt indítottak, amelynek célja az volt, hogy a legénybúcsúkat és a randalírozó turistákat eltántorítsák az amszterdami nyaralástól.

A város híres vöröslámpás negyedei és a kannabiszos kávézók gyakran vonzzák azokat, akik kicsit kirúgnának a hámból, így például a legény- és lánybúcsúkat.

Nem Amszterdam az egyetlen úti cél, amely idén megemelte az idegenforgalmi adót. Párizs is megemelte a turistáknak fizetendő díjakat. Görögország pedig új „éghajlati válsággal szembeni ellenállóképességi díjat" vezetett be, amely az évszaktól függően változik.

Bár az amszterdami idegenforgalmi adó drágának tűnhet, ez semmi Bhutánhoz képest, ahol a világ legdrágább illetéke van érvényben.


Forrás: Express

Nyitókép: Getty Images