Egy kék szem

Így tűnhetsz intelligensebbnek pusztán a szemed segítségével

Egy új kutatás megállapította, hogy a hangunkkal és a tekintetünkkel játszva intelligensebbnek tűnhetünk.


A szemkontaktus fenntartása beszélgetés közben az egyik leghatékonyabb és egyszerűbb módja annak, hogy intelligensebbnek tűnjünk - derült ki egy kutatásból. Ezen kívül a kutatás azt is megállapította, hogy a kellemes és gyors beszéd stílus is egy eszköz lehet arra, hogy magasabb IQ-t sugározzunk magunkból.

A tippek egy olyan tanulmányból száraznak, melyhez az embereket felvették videóra, miközben megadott témákról beszélgetve próbáltak okosnak tűnni a viselkedésükkel. Ezt az állapotot az elemzők összehasonlították azokkal az emberekkel, akik nem kaptak utasítást arra vonatkozóan, hogy tűnjenek okosabbnak.

A bírák megnézték a videókat, és az alapján értékelték a személyek intelligenciáját. Így kiderült, hogy a beszéd közbeni szemkontaktus fenntartását értékelték a legokosabbnak tűnő megjelenésnek.

Az intelligenciatesztek pedig kimutatták, hogy azok az emberek, akik fenntartották a szemkontaktust, valóban okosabbak voltak.

A magas IQ másik két jele volt:

  • A szemkontaktus fenntartása hallgatás közben,
  • és az egyenes álló testhelyzet.

Ezek közül azonban egyik sem volt valódi összefüggésben az emberek mért intelligenciájával, de használhatjuk őket eszközként, ha jó benyomást szeretnénk kelteni.

Az intelligensnek tűnés egyéb módjai:

  • Hosszabb ideig beszélni.
  • Magabiztos arckifejezéssel rendelkezni.
  • Reagálni.
„A beszéd közbeni nézelődés kulcsfontosságú viselkedés volt: Szignifikánsan korrelált az IQ-val, sikeresen manipulálták a benyomást keltő célpontok, és hozzájárult a magasabb észlelt intelligenciaértékeléshez. Ezen kívül a kellemes beszédstílus, a világos vagy könnyen érthető kommunikáció és a gyorsabb beszédtempó mind-mind összefüggésbe hozható a magasabb észlelt intelligenciaértékeléssel”

állapították meg a tanulmány szerzői.

Nyitókép: Unsplash/Amanda Dalbjörn