Így edd a karácsonyi süteményeket, hogy szerencsét hozzanak
Amikor a karácsonyra gondolunk, a Mikulás, az ajándékok és a sok finom édesség jut eszünkbe, de a karácsonyi sütemények és torták sütéséhez is kapcsolódnak bizonyos babonák. Ezeket gyűjtöttük össze.
- Korábban mindenkinek segítenie kellett volna a karácsonyi sütemény elkészítésében
- A viktoriánus idők óta az emberek háromszor keverték meg a tortakeveréket, és kívántak ajándékot a Mikulástól.
- Az emberek pénz formájában bűbájokat is tettek a keverékbe: egy hatpennys érmét tettek bele a szerencséért, egy gyűszűt a jólétért, egy gyűrűt a házasságért és egy aranygombot.
- Amit valaki a szeletébe tett, az megjósolta az előttünk álló évet.
- Szerencsétlenségnek számított, ha valaki karácsony este visszautasított egy darált pudingot.
- A pitéből egy darabot másnapra kellett félretenni.
- Egyre szerencsésebbnek tartották, ha valaki több karácsonyi pitét evett másoknál.
Fotó: Shutterstock
- Rossz ómen volt karácsony este előtt és éjfél után darált pitét enni.
- A karácsonyi pitét soha nem szabad felvágni, mert az elvágja a szerencsét.
- A karácsonyi pitét karácsony este éjfélkor készítették el teljes csendben az agglegények és a vénlányok. Aki készítette, az a torta felső felületén hagyta a monogramját. Ha a csend meg nem tört, úgy hitték, hogy a jövendőbeli partner eljön, és otthagyja a monogramját a tortán. Ha valaki a pite elfogyasztása után hátrafelé járva ment az ágyba, biztos volt benne, hogy álomban meglátogatja a jövendőbeli házastárs.
- A karácsonyi vacsora előtti három korty sós víz szerencsét hozott.
- Úgy tartották, hogy szerencsét hoz, ha valaki karácsony este almát eszik.
Nyitókép: Shutterstock